Mambu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Roti basi

Mambu, utawa "arep mambu", minangka proses kimia lan fisik ing roti lan panganan sing padha sing nyuda rasa enak - roti basi garing lan garing. Nyimpen ora mung proses pangatusan amarga penguapan . [1] Salah sawijining mekanisme penting yaiku migrasi kelembapan saka granula pati menyang ruang interstitial, degelatinisasi pati. Molekul amilosa lan amilopektin pati nyetel dhewe sing nyebabake rekristalisasi. Iki nyebabake tekstur kulit sing bosen lan kulit.

Akeh masakan klasik gumantung ing roti basi sing ora enak. Contone kalebu saus roti, pangsit roti, lan flummadiddle, puding gurih Amerika awal. Uga ana macem-macem sup roti kayata wodzionka (ing masakan Silesian ) lan ribollita (ing masakan Italia ). Panganan sing legi yaiku roti puding . Kubus roti basi bisa dicelupake karo fondue keju, utawa dibumboni lan dipanggang ing oven kanggo dadi crouton, cocog kanggo nyebarake salad utawa ing ndhuwur sup. Irisan roti basi direndhem ing campuran endhog lan susu banjur digoreng dadi roti panggang Prancis (dikenal kanthi basa Prancis minangka roti perdu - roti ilang). Ing masakan Spanyol lan Portugis, migas minangka panganan sarapan sing nggunakake roti basi, lan ing masakan Tunisia, leblebi minangka sup saka keju lan roti basi.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Staling". Dibukak ing 27 June 2019.