Maksimus Masan Kian

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Maksimus Masan Kian biyasa diceluk Masan, sawijining guru kang asli saka Flores Timur. Guru siji iki duwé semangat kanggo nulis. Apa waé perkara kang ditemokaké ana ing masyarakat bakal ditulis ana ing blog pribadhiné. Wong kang nulis ing blog uga bisa disebut blogger. Semangaté kanggo nulis uga ditularké marang para siswa lan guru kang ana ing Flores Timur.

Masan ngawiti nulis ana ing blog awit taun 2014, babagan perkara kang kadadean an ing masarakat,kaya masalah dalan rusak, angèl banyu, aksès listrik, gagal panèn lsp, lan uga babagan potensi daerah ana ing Flores Timur, kaya Danau Asmara, Semana Santa, ritual adat ana ing saben désa, tradisi pinang kenya ing kalangan masyarakat Lahamaholot, sadurungé panèn lan sawusé panèn, lsp.[1]Produktivitas Masan anggoné nulis dilirik déning Asosiasi Guru Penulis Indonesia (Agupena) Flotim kang ngadek kawit taun 2006. Pengurus Agupena, Thomas Sogen ngrangkul Masarakat supaya melu mlebu ing anggota Agupena. Liwat organisasi iki, Masan Kian produktif nulis liwat blog pribadiné. Masan ora mung giyat nulis kanggo dhewe, ananging uga seneng ngejak para muride lan guru ing wilayah Flores Timur kanggo nulis apa wae babagan kauripan kang dilakoni ing masarakat sabendinané, kayata mancing, nggarap ladhang, penghijauan ana ing sekitar Danau Asmara, kagiyatan ana ing sekolahan, lsp. Kanggo siswa SMP lan SMA, kegiyatan nulis digerakaké lewat Majalah Dinding (Mading).

Kauripan[besut | besut sumber]

Maksimus Masan Kian miyos ing Honihama, Flotim, 9 Januari 1986. Duwé garwa Agenitis da Noa lan duwé anak telu, sepisan aran Ian Boleng (10), kang nomer loro aran Ama Doni (6), lan kang nomer telu aran Literatio (3). Pasinaon terakhir: S1 Universitas Katolik Widya Mandira Kupang, 2009, lan saiki dadi guru Biologi ing SMPN 1 Lewolema, Flotim. Salebaré lulus kuliah saka Universitas Katolik Widya Mandira (Unwira) Kupang tahun 2009, Masan terjun dadi guru lantaran ana panjaluk saka Rektor Unwira. Sadurungé, Masan wus ngajar ana ing SMK Suradewa Larantuka lan ngrangkep ngajar ana ing SMK Bina Karya Larantuka, Flores Timur. Ing akhir tahun 2009, Masan nglamar CPNS lan lulus, banjur dipapanké ana ing SMPN Pati béda ing Kecamatan Demon Pagong. Masan mulang ana ing SMPN Pati Beda suwene telung tahun, banjur dimutasi maring SMPN Satu Atap (Satap) Watan Hura, Pulau Solor. Sekolah kui mau lumayan adoh saka Larantuka. Tahun 2014 Masan dipindahké maneh ing SMPN Wulublolong, Solor, 15 km saka Watan Hura, selama wolong sasi. Banjur dimutasi maneh maring SMP Satap Riang Puho, pedalaman Flotim.

Préstasi[besut | besut sumber]

Préstasi kang wis dicekel yaiku minangka Guru Terkreatif Menulis Nasional ing Agupena 2017 saka Kemendibud lan Piagam Agupena Flotim minangka Lembaga Literasi Kreatif dan Mendidik Buku, antarané: Kumpulan Cerita Rakyat Flotim, Ujung Pena Guru Kampung, Révolusi Mental ala Guru lan sakpanunggalané.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Maksimus Masan Kian Menebar Virus Menulis". Kompas.id (ing basa Inggris). 2018-05-25. Dijupuk 2019-11-26.