Madilog

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Madilog ya iku buku kang dianggit déning Tan Malaka ing taun 1942-1943.[1][2] Madilog ngemot èsènsi pemikirané Tan Malaka ngenani bangsa lan lemah tumpah-rah-é.[1]
Perkara kang diangkat ing Madilog, ya iku:[1]
1. Ngapa bangsa Indonésia nganti kejajah semana suwéné? [1]
2. Piyé apiké, utawa apa sing prelu dilakokaké bangsané, dudu mung kanggo nyingkiraké penjajah, nanging uga supaya ora dijajah manèh?[1]
Kanthi analisané iku mau, Tan Malaka nemu jawaban prakara kang diadhepi bangsané.[1] Kanggo Tan Malaka, kunciné ya iku ana ing méntal manungsa utawa bangsa Indonésia dhéwé.[1] Gampangé, kang digagas kanthi cara lan pola pikir madilog, ya iku cara lan pola pikir kang aktif (réalistis), dinamis (dialèktis), lan logis (masuk akal).[1]

Buku iki cukup populèr taun 1990-an ana kalangane para aktivis.[3] Popularitasé kurang luwih padha karo buku karangane Pramoedya Ananta Toer, Ivan Illich, lan Paolo Freire.[3]

Ana Madilog, Tan Malaka nulis, "nalika nyinaoni filsafat, kudu dipilah-pilah ndhisik pikiran-pikiran ahli filsafat, nèk ora ngono bisa bingung. Tuladha: antarané Idealisme lan Materialime".[3]

Isi[besut | besut sumber]

Madilog ngemot bab-bab:[4]
1. Logika Mistik;
2. Filsafat;
3. Ngèlmu alam, Science;
4. Science;
5. Dhialèktika;
6. Logika; lan
7. Pandhangan Madilog.

Rujukan[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h Poeze, k. xxv-xxviii.
  2. Malaka, k. 7.
  3. a b c Arifan, Fadh Ahmad (14 July 2016). "Tan Malaka, Madilog, dan Filsafatnya". Dakwatuna. Dijupuk 12 August 2016. 
  4. Malaka.

Bibliografi[besut | besut sumber]

  • Poeze, Harry A. (1988). Tan Malaka: Pergulatan Menuju Republik. Jakarta: Pustaka Utama Grafiti. ISBN 979-444-045-0. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]