Mário de Andrade

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mário de Andrade
Mario de andrade 1928b.png
LairMário Raul de Morais Andrade
(1893-10-09)Oktober 9, 1893
São Paulo, Brazil
PatiFèbruari 25, 1945(1945-02-25) (umur 51)
São Paulo, Brazil
Pakaryakritikus, novelis, panulis
Obahan sastraModernism
Karya gedhéMacunaíma (novel)

Mário de Andrade utawa Mário Raul de Morais Andrade ya iku penulis saka Brasil kang lair 9 Oktober 1893, São Paulo. Andrade dianggep minangka panulis agung ing abad rong puluhan ing Brasil kang kawentar kanthi karya-karyane sing kreatif lan kritis. Dheweke dadi pamimpin aliran moderenisme ing Brasil. Katresnan sing kuwat kanggo negarane lan bakat sing kuwat nemtokake kontribusi Mario Andrade menyang karya-karya literatur Brasil ing abad rong puloh. Pujangga sing nduweni bakat, dheweke nggawa modernisme ing puisi-puisine. Karangane kalebu sawetara genre - sastra, musik, sejarah seni. Saliyane dadi penulis, dheweke uga fotografer kondhang. Novel karyane dheweke njelajah tema budaya Brasil. Andrade tansah kasengsem karo folklor lan musik, karangane dheweke negesake peran iki ing spektrum nasionalisme modern sing amba. Pengetahuan lan pemahaman musik sing jero dadi referensi para komposer lan siswa musik nalika jamane. Dheweke dadi sarjana musik pisanan sing nggawa perspektif etnomusikologis - sinau musik kanthi totalitas lan aspek sosial, budaya, kognitif, materi lan liyane - menyang negara iki. Dheweke ngenalake basa kolokial kanggo karya sastra, adoh saka tulisan Portugis sing katon formal, nggawe dheweke dadi wong Renaissance, utawa Polymath, ing Brasil. Dheweke nglumpukake panaliten kanthi rinci babagan pirang-pirang bidang seni lan musik lan nerbitake sawetara karangan sing terus menehi pengaruh lan menehi inspirasi kanggo para intelektual, sarjana, seniman lan panulis saiki. [1]

Andrade minangka tokoh utama ing gerakan avant-garde ing São Paulo suwene rong puluh taun. Dilatih minangka musisi lan kondhang minangka pujangga lan novelis, Andrade pribadi melu meh kabeh disiplin sing ana gandhengane karo modernisme São Paulo. Dheweke dadi daya penggerak ing Week of Modern Art (Semana de Arte Moderna), acara ing taun 1922 sing nyipta seni sastra lan seni visual ing Brasil, lan dadi anggota avant-garde "Kumpulan Lima". Gagasan sing ana ing Week of Modern Art sabanjure ditemoni ing pethikan ing koleksi puisi Pauliceia Desvairada.[2]

Sawise kerja dadi profesor musik lan kolumnis ing koran, dheweke nerbitake novel sing apik, Macunaíma, ing taun 1928. Nggarap musik, puisi lan masalah kanggo warga Brasil, dimeluni sacara ora rata, asring diganggu dening pamrentah Brasil. Ing pungkasan taun, dheweke dadi direktur pendiri Departemen Budaya São Paulo, kanthi resmi nindakake peran sing dawa minangka pemangku modernitas seni negara. [3]

Karir[besut | besut sumber]

Dheweke miwiti perjalanan sastra karo publikasi kapisan ing taun 1917 ing jeneng samaran, 'Mario Sobral'. Skema puisi lan perlambangan konvensional karya awal iki kudu dilanjutake kanthi nambahi orisinaitas isi puisine. Karyane dipengaruhi banget karo gerakan lan simbol Prancis, mula dheweke uga nyoba tema modernisme. Kalimat-kalimat junjungan ana ing puisi kasebut sing ndadekake dheweke nduweni jeneng "Paus Modernisme Brasil", utamane ing tahap awal. Dheweke dadi bagean saka 'Group of Five' seniman lan panulis sajrone taun 1920an. Kanthi rasa semangat, dheweke lelungan ing saindenging negara Brasil. Ing taun 1927, dheweke wiwit nulis cathetan lelungan sing diarani "The Apprentice Tourist", sing njalari para pamaca bisa kegawa ing saindenging negara Brasil, kalebu folklor, budaya lan uga gambar fotografi sing nggumunake.

Sawise Revolusi 1930, skenario politik diganti ing Brasil lan Andrade kudu ngganti jalur karire. Dhèwèké dadi Ketua Musik lan Estetika ing Konservatorium ing Sao Paulo lan wiwit nggawe riset kanggo nulis buku teks. Kanthi pangerten luar biasa babagan unsur musik lan babagan negara kasebut, dheweke dadi ahli etnomusisologis lan kerja keras ing teori musik.

Gangguan politik ing taun-taun sabanjure nggawa dheweke lunga menyang Rio de Janeiro wiwit taun 1938-1941, ing kana dheweke nyekel jabatan ing Universitas Federal Rio de Janeiro, banjur bali menyang Sao Paulo kanggo nerusake nggarap koleksi puisine. [4]

Kauripan[besut | besut sumber]

Mário Raul de Morais Andrade lair saka pasangan Carlos Augusto de Moraes Andrade lan garwane, Maria Luisa Leite Moraes Andrade. Dheweke duwe adhi sing enom, Renato, sing tilar donya amarga kecelakaan tragis nalika umur 14 taun. Nduweni bakat ing piano, dheweke sinau ing Konservatorium Musik lan Drama ing Sao Paulo, fasih nganggo basa Prancis lan semangat banget ing bidang seni, sejarah lan puisi. Dheweke kepeksa bali ana omahe ana ing Araraquara amarga adhine seda ing lapangan bal-balan. Dheweke dadi pianis sing wis sukses kanthi gelar sarjana, lulus ing taun 1917, nanging milih sinau babagan musik lan nembang, kanthi kepengin ngupayakake karir minangka profesor musik. Dheweke wis nduwe penyakit tremor, sing rada ngganggu dheweke kanggo main pianomulane dheweke wiwit nulis kanggo makarya.

Sanajan ora ana bukti sing terbuka nuduhake menawa Andrade yaiku homoseksual, ana referensi babagan kasebut saka kolega lan kanca-kancane. Dheweke duwe hubungan sing ora ngepenakake karo rezim Vargas ing Brasil nalika seda ing Sao Paulo, sing kedadeyan amarga serangan jantung ing umure 52 taun. Dheweke tilar donya ing omahé ing São Paulo sawise serangan jantung ing tanggal 25 Februari 1945. Kontribusi sing luar biasa kanggo jagad literatur lan gerakan puisi tulis dening perpustakaan kutha Sao Paulo kanthi judhul "Biblioteca Mario de Andrade" ing taun 1960.[1]

Ing wulan Februari 1922 ing Modern Art Week, Sao Paulo nandhani pambukaan bab-bab Modernisme ing jagad literatur Brasil, lan diatur dening Mario de Andrade lan pelukis, Emiliano Di Cavalcanti. Dheweke menehi ceramah babagan musik lan modernisme rakyat Brasil ing literatur, kanthi resmi ngenal koleksi-koleksi puisi dhewe. Sajrone urip minangka panulis, musisi, lan sarjana, dheweke setya ngerteni lan ngembangake teori sing nuduhake interior lan eksterior saka pribumi Brasil liwat Afro-Brasil, Amerindian, lan urat multikultur.

Karya[besut | besut sumber]

Song of Sabalu  

dening : Mario de Andrade

   Our youngest child

   They sent him to Saμo Tomé

   He had no documents

   Aiue!


   Our youngest child

   wept Mama went crazy

   Aiue!

   They sent him to Saμo Tomé


   Our youngest child has gone

   They sent him off in the hold of their ship

   Aiue!

   They sent him to Saμo Tomé


   Our youngest child is thinking

   Of his land, of his home

   They sent him to hard labor

   They're watching him, watching him


   Mama, he will come back

   Ah, our luck must change

   Aiue!

   They sent him to Saμo Tomé


   Our youngest child did NOT return

   Death took him


   Aiue!

   They sent him to Saμo Tomé


Buku puisi modernis kapisan kanthi irah-irahan 'Pauliceia Desvairada' diterbitake ing taun 1922. Dheweke entuk inspirasi kanggo nulis iki sawise dheweke ndeleng patung Kristus minangka wong Brasil kanthi braida lan nemokake awake ing kahanan delirium. Nganggo puisi lan ekspresi saben dina, dheweke ngenalake gerakan puisi Avante-Garde ing Brasil sing nyebar menyang bagean liya ing Amerika Latin.

Ing taun 1928, novel babagan pahlawan tanpa karakter, Macunaima, diterbitake, sing nyorot rong basa - Brasil lan Portugis, nggabungake macem-macem dialek ing realisme gaib sing digawe ing crita iki. Nganggo setting kutha lan deso, dheweke nggabungake prosa kanthi irama puisi, unsur fantasi lan mitos ngliwati buku iki, nanging adhedhasar realisme. Novel iki minangka novel konflik lan kerumitan, babagan pertempuran budaya kang digambarake sacara explosif lan dipungkasi kanthi karusakan. [5]

Dene karya-karya Andrade liyane ya iku:

  • Macunaíma (1928)
  • Paulicéia Desvairada (1922)
  • The Apprentice Tourist (1927)
  • Losango Cáqui (1926)
  • Clã do Jabuti (1927)
  • Remate de Males (1930)
  • Poesias (1941)
  • A Escrava que não é Isaura (1925)
  • Ensaio sobre Música Brasileira (1928)
  • Compêndio de História de Música (1929)
  • Aleijadinho de Álvares de Azevedo (1935)
  • Lasar Segall (1935)
  • Movimento Modernista (1942)
  • Baile das Quatro Artes (1943)
  • Empalhador de Passarinhos (1944)

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Who was Mário de Andrade? Everything You Need to Know". www.thefamouspeople.com (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-29. 
  2. "Mário de Andrade - Mário de Andrade Biography - Poem Hunter". www.poemhunter.com (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-29. 
  3. "Mário de Andrade". IMDb. Dijupuk 2020-02-29. 
  4. "Mário de Andrade | Brazilian writer". Encyclopedia Britannica (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-29. 
  5. TheBiography.us; TheBiography.us. "Biography of Mário Raul de Morais Andrade (1893-1945)". thebiography.us (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-29.