Lingkes éurasiah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Lynx éurasiah)
Jump to navigation Jump to search

Life
Lynx éurasiah
Lynx lynx2.jpg
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Carnivora
Famili: Felidae
Génus: Lynx
Spésies: L. lynx[1]
Jeneng binomial
Lynx lynx[1]
(Linnaeus, 1758)
Eurasian Lynx area.png
Ambahané lynx éurasiah
Sinonim

Felis lynx Linnaeus, 1758

Lingkes éurasiah (Lynx lynx) iku kucing ukuran sedhengan sing asli Sibèri, Asiah Tengah, Wétan, lan Kidul, Éropah Lor, Tengah, lan Wétan. Kéwan iki kagolong kéwan sing Ora Nyamari (Least Concern) ing Pratélan Abang IUCN wiwit 2008 amarga sebarané ngambah laladan sing amba, déné pérangan gedhé populasiné ingaran ajeg. Lynx éurasiah diwanuhaké manèh karo alas pagunungan Éropah Tengah lan Éropah Kidul wétan kanthi guggung populasi sing sithik, kurang saka 200 kéwan.[2]

Taksonomi[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki kapacak subspésies lingkes éurasiah sing diusulaké:[3][4]

Ing ngisor iki subspésies sing wis diandharaké, nanging ora dianggep pener:

  • Lingkes altai (L. l. wardi) (Lydekker, 1904): Pagunungan Altai
  • Lingkes baikal  (L. l. kozlovi) (Fetisov, 1950): Sibèri Tengah
  • Lingkes amur (L. l. stroganovi) (Heptner, 1969): Laladan Amur
  • Lingkes sardhini (L. l. sardiniae) (Mola, Taun 1908): Sardinia

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Wozencraft, W. C. (2005-11-16). Wilson, D. E., and Reeder, D. M. (eds), ed. Mammal Species of the World (ed. 3rd edition). Johns Hopkins University Press. k. 541. ISBN 0-801-88221-4. 
  2. ^ a b Breitenmoser, U.; Breitenmoser-Würsten, C.; Lanz, T.; von Arx, M.; Antonevich, A.; Bao, W. & Avgan, B. (2015). "Lynx lynx". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.3. International Union for Conservation of Nature. 
  3. ^ von Arx, M., Breitenmoser-Würsten, C., Zimmermann, F. and Breitenmoser, U. (2004). "Status and conservation of the Eurasian lynx (Lynx lynx) in Europe in 2001". Eurasian Lynx Online Information System ELOIS. 
  4. ^ IUCN Cat Specialist Group. "A revised taxonomy of the Felidae" (PDF). Cat News. Special Issue 11: 76.