Luigi Cadorna

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Marshal of Italy
Luigi Cadorna
OSML OMS OCI
Luigi Cadorna 02.jpg
Chief of Staff of the Italian Army
Linggih
27 July 1914 – 9 November 1917
Kang sadurungéAlberto Pollio
Kang sawiséArmando Diaz
Rerincèn dhiri
Lair(1850-09-04)4 Sèptèmber 1850
Verbania, Kingdom of Sardinia
Pati21 Dhésèmber 1928(1928-12-21) (umur 78)
Bordighera, Kingdom of Italy
BangsaItalian
ProfésiMilitary officer
PangajiOrder of the Bath, Grand Cross
Jasa militèr
Kasetyan Kingdom of Italy
Cawang Wadya Dharat Royal Itali
Taun leladi1865–1917
PangkatMarshal of Italy
General
PerangWorld War I

Marshal saka Italia Luigi Cadorna(4 September 1850 – 21 Desember 1928) yaiku Jenderal Italia lan Marsekal Italia, sing paling misuwur minangka Panglima Angkatan Bersenjata Italia nalika pérangan pisanan saka Perang Donya I.

Biyografi[besut | besut sumber]

Luigi Cadorna lair saka Jenderal Raffaele Cadorna ing Verbania Pallanza, Piedmont taun 1850. Taun 1860 Cadorna dadi mahasiswa ing Sekolah Militer "Teuliè" ing Milan. Ing limalas dheweke mlebu Akademi Militer Turin. Sasampunipun lulus, piyambakipun dipuntugasaken dados lètnan ingkang angka kalih artileri ing taun 1868. Ing taun 1870, minangka perwira ing Resimen Artileri ke-2, Cadorna melu ing pendhudhukan Roma minangka bagéyan saka pasukan sing dipréntah déning bapakné. Minangka mayor, dheweke diangkat dadi staf Jenderal Pianell, banjur njupuk jabatan Kepala Staf Komando Divisional Verona. Minangka Kolonel nyatakake Resimen ka-10 Bersaglieri saka 1892 Cadorna ngaku reputasi kanggo disiplin sing ketat lan hukuman keras. Panjenenganipun nyerat manual taktik infantri ingkang narik kawigatosan babagan doktrin serangan. Dipunpromosikaken dados lètnan jendral ing taun 1898 Cadorna lajeng nyelenggarakaken kathah staf senior lan posisi komando divisi / korps. Wonten ing wanci dalu ing Italia wonten ing Perang Dunia (1915) piyambakipun langkung caket nalika umur pensiun damai lan nggadhahi sajarah ingkang benten kaliyan atasan politik lan militeripun.

Cadorna wis ditawarké minangka Kepala Staf kanggo pisanan ing taun 1908, sing ditolak amarga masalah politik ing mangsa perang. Dheweke maneh ditawarke ing Juli 1914, minangka Triple Entente lan Pasukan Powers pusat kanggo perang. Nalika Italia nggabung ing perang ing Mei 1915 ing sisih Entente, Cadorna nampilake thirty-six divisi infanteri sing dumadi saka 875.000 wong, nanging kanthi mung 120 artileri modern.[1]


Perang Donya I[besut | besut sumber]

Jendral Cadorna ngunjungi awak Inggris nalika . Perang Donya I.
Jendral Cadorna ngunjungi pasukan Italia sadurungé Pertempuran II Isonzo.

Cadorna nglairake kahanan politik lan militèr sing angel. Pamrentah Premier Antonio Salandra milih netralitas dhisikan sajrone perjanjian Italia sajrone Triple Alliance . Cadorna sajatine kudu mbalekake rencana strategis sing dawa nalika nemokake yen tentara ora ana peperangan nglawan Austria-Hongaria lan Jerman.[2]Umumé, akeh wong lan peralatan sing ditugasake ing Tripolitania supaya ora disorganisasi.[3]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Marshall, 108. Keegan claims 25 divisions. See Keegan, 227.
  2. Stevenson, Charles. A Box of Sand. The Italo-Ottoman War 1911-1912. k. 221. ISBN 9780957689275. 
  3. Stevenson, Charles. A Box of Sand. The Italo-Ottoman War 1911-1912. k. 222. ISBN 9780957689275. 

Sumber lianne[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]