Lonthong cap go mèh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Lontong Cap Go Meh)
Lonthong dipunsajèkaken kalihan opor ayam, sayur lodèh, sambel gorèng ati, pindang tigan, bubuk koya, sambel, lan krupuk
Lonthong Cap Go Mèh

Cithakan:Infobox prepared food

Lonthong Cap Go Meh inggih punika masakan adaptasi Peranakan Tionghoa Indonesia dhumateng masakan Indonesia, mliginipun masakan Jawa. Sajian punika wonten lonthong kalihan opor ayam, jangan lodeh, sambel gorèng ati, acar, pindhang tigan, abon sapi, bubuk koya, sambel, lan krupuk. Padatanipun lonthong Cap Go Meh dipundhahar kulawarga Tionghoa Indonesia nalika perayaan Cap go meh, inggih punika gangsal welas dinten bibar Imlek.[1] Ananging sapunika dhaharan punika asring dipunsajèkaken kapan kemawon boten namung nalika cap go meh.

Asal mula[besut | besut sumber]

Prabawa masakan Tionghoa katingal kanthi cetha ing adaptasinipun dhateng masakan Indonesia, tuladhanipun mie gorèng, lumpia, bakso, lan siomay. Tiyang ingkang saking Tionghoa kapisan mapan wonten ing kutha-kutha pelabuhan ing pesisir ler Jawa, tuladhanipun wonten ing Semarang, Pekalongan, Lasem, lan Surabaya. Pérangan punika kalampahan saking zaman Majapahit. Kala punika namung kaum kakung ètnis Tionghoa ingkang merantau dhateng Nusantara, lajeng kagarwa tiyang èstri Jawa saéngga nglairaken campuran antawisipun budaya Peranakan-Jawa. Kanggé ngrayakaken Imlek, nalika Cap go meh, kaum peranakan Jawa nggantos sajian yuanxiao (bola-bola glepung beras) kalihan lonthong ingkang kajangkepi kalihan sajian tradisional Jawa kados opor ayam lan sambel gorèng. Wonten pitaodosan bilih sajian punika minangka lambang asimilasi utawi semangat campuran antawisipun kaum Tionghoa kalihan penduduk pribumi di Jawa.[2] Dipunpitadosi ugi bilih lonthong cap go meh dados lambang kabegjan, tuladhanipun lonthong ingkang padet dipunanggep kuwalikan kalihan bubur ingkang èncèr. Wonten kapitadosan tradisional Tionghoa ingkang ngubungaken bubur kalihan dhaharan tiyang mlarat utawi tiyang ingkang gerah, awit saking punika wonten larangan dhahar bubur nalika Imlèk lan Cap go meh amargi dipunanggep ciong utawi mbeta sial. Wujudipun lonthong ingkang dawa ugi minangka lambang dawaning umur. Tigan ingkang wonten kabudayan pundi kemawon minangka lambang kabegjan, déné duduh santen ingkang dipunparingi kunir minangka lambang emas lan kabegjan.[2]

Lonthong Cap Go Meh punika dipunmangertosi kaum Peranakan-Jawa; kaum peranakan ingkang wonten ing Ujung Malaya, Sumatra, lan Kalimantan boten tepang kalihan dhaharan punika. Tradisi nedhi lonthong boten dipunmangertosi nalika perayaan Imlèk masarakat Tionghoa ing Kalimantan.[2] Ananging sajian punika wonten gegayutanipun kalihan perayaan Imlèk wonten ing pecinan ing kutha-kutha Pulo Jawa mliginipun Semarang. Amargi Suku Betawi tepang kalihan kabudayan peranakan Tionghoa, Lonthong Cap Go Meh ugi dipunwastani minangka salah satunggaling masakan Betawi.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Indra Furwita (02 February 2011). "Khas Imlek: Lontong Cap Gomeh (resep)" (ing Indonesian). Kompasiana.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  2. ^ a b c Josh Chen. "Asal Usul Lontong Cap Go Meh" (ing Indonesian). Liburan.info.