Leucanthemum vulgare

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Daisy

Leucanthemum vulgare, kang diarani kanthi jeneng Daisy kéwan sapi, oxeye daisy, lan jeneng umum, [1] iku tetanduran ngembang sing nyebar ing dataran Eropah lan Asia, lan tetuwuhan sing ditepangi ing Amérika Lor, Australia lan Selandia Anyar .

Gambaran[besut | besut sumber]

Leucanthemum vulgare minangka herba perennial sing tuwuh nganti dhuwur 60 cm (20 in) utawa liyane lan nduweni rhizome lemah sing nyebar . Bagian ngisor galih iku wulu, kadang rada wulu, nanging luwih utawa kurang glabrous ing bagian ndhuwur. Daun sing paling gedhé ana ing dasar tanduran lan 4–15 cm (1.6–5.9 in) suwene, bab 5 cm (2 in) sudhut lan duwe petiole . Iki godhong duwe nganti 15 sikil, utawa lobus utawa loro-lorone ing pinggir. Godhongé amba ing ukuran gagang, godhong paling dhuwur nganti 7.5 cm (3 in) suwene, ora nduweni tenggorokan lan akeh banget. [2] [3] [4] [1] [5]

Tanduran iki ngandhut nganti telung "kembang" kayata saka daisy khas. Saben "kepala" utawa capitulum 2–6 cm (0.8–2 in) sudhut. Saben sirah ana antarane lima belas lan patang puluh putih "petal" (kembang rempah ) 10–20 cm (3.9–7.9 in) dawa ngubengi floret cakram kuning . Ing ngisor iki endhas minangka gegandhuhan bracts hijau glabrous 7–10 mm (0.28–0.39 in) dawa karo pinggir warna coklat. Tumbila biasane dumadi saka almarhum musim semi nganti awal musim panas. Wiji-kaya achenes sing 1–3 mm (0.039–0.12 in) dawa lan duwe sepuluh "iga" bebarengan ing pinggiré nanging ora ana pappus . [2] [3] [1]

Daisy mata sapi kaya dene karo shasta daisy ( <i id="mwKQ">Leucanthemum</i> × <i id="mwKg">superbum</i> ) kang luwih gedhe kembang-kepala ( 5–12 cm (2–5 in) sudhut) lan mbingungake chamomile ( Anthemis cotula sing duweni sesirah cilik ( 1.5–3 cm (0.6–1 in) sudhut). [2]

Taksonomi lan jeneng[besut | besut sumber]

Leucanthemum vulgare pisanan ditrapake kanthi resmi taun 1778 dening Jean-Baptiste Lamarck sing nerbitake deskripsi ing Flore françoise . [6] [7] [8] Jeneng Leucanthemum asalé saka tembung Yunani Kuno λευκός ( leukós ) tegesipun "putih": [9] :856 lan ἄνθος ( ánthos ) sing tegesé "kembang". [9] :338 Uga dikenal kanthi jeneng umum daisy sapi mata, daisy kirik, daisy lapangan, Marguerite, bulan daisy, bulan-bulan, penny miskin, dais miskin lan daisy putih. [1]

Distribusi lan habitat[besut | besut sumber]

Daisy mata sapi asli saka Eropah, lan Turki lan Georgia ing Asia Kulon . Iku khas suket perennial wildflower, akeh ing macem-macem komunitas tanduran kalebu Meadows lan kothak, ing kobongan alas lan mbukak-canopy, lan ing wilayah Kagodha. Spesies iki diturunake ing pirang-pirang negara lan dianggep minangka spesies invasif ing luwih saka patang puluh negara. Iku tuwuh ing wilayah temperate ngendi banyu udan tahunan rata-rata exceeds 750 mm (30 in) , lan asring nalika lemahé abot lan lembab. Kerep dadi reregetan padang rumput lan pinggir dalan. [10] [2] [4] [11] [12]

Ekologi[besut | besut sumber]

Daisy mambu lembu nyebar kanthi wiji lan kanthi cethek, rhizomes creeping. A tanduran diwasa bisa ngasilake nganti 26.000 wiji sing disebarake dening kéwan, kendaraan, banyu lan pametu tetanèn sing kena kontaminasi, lan sawetara wiji tetep bisa urip nganti nganti patang puluh taun. Ora apik kanggo sapi lan ngurangi jumlah padang sing apik kanggo lelara. Ing lanskap pribumi kayata Taman Nasional Kosciuszko ing Australia, infestasi kandhel bisa ngilangi tanduran asli, nyebabake erosi tanah lan mundhut bahan organik lemah. [2] [4] [11] [12]

Tanduran iki minangka peringkat paling dhuwur kanggo produksi serbuk sari saben unit kembang sing dicithak ing tingkat kabeh capitulum, kanthi nilai 15.9 ± 2μl, ing UK studi kembang meadow. [13]

Status minangka spesies invasif[besut | besut sumber]

Leucanthemum vulgare minangka salah sawijining gulma sing paling nyebar ing Anthemideae . Iku dadi spesies sing dienal liwat kebon menyang area alam ing bagean Kanada, [14] Amerika Serikat, [15] Australia, [2] lan Selandia Baru [16] . Ing sawetara habitat kasebut ana koloni padhet sing nyuda tanduran asli lan ngowahi komunitas sing ana. [10] [17] [18]

Spesies iki wis diumumake minangka rawa lingkungan ing New South Wales lan Victoria . Ing New South Wales, iku tuwuh saka Glen Innes ing Tablelands Lor menyang Bombala ing sisih kidul-wétan negara, lan ana populasi sing signifikan ing Taman Nasional Kosciuszko, sing wis nyerang padang rumput subalpine, snowgum ( Eucalyptus pauciflora ) alas lan alas rawa. Ing Victoria iku spesies sing dilarang lan kudu dibusak utawa dikontrol. [2] [19]

Migunakake[besut | besut sumber]

Kuncup kembang sing ora dibukak bisa diasinake lan digunakake kanthi cara sing padha kanggo capers . [20]

Grieve 's Modern Herbal (1931) nyariosaken bilih "Rasa cemeng pepe punika pait lan tingling, lan ambune amargi kadamel saking valerian ." [21]

Leucanthemum vulgare dipanen lan ditemokaké minangka tanduran hias perennial kanggo kebon lan dirancang kanggo mujur nengen meadow. Iku thrives ing macem-macem kahanan lan bisa tuwuh ing srengenge kanggo iyub-iyub sebagean, lan milih lemah lembab. Ana kultivar, kayata 'May Queen' kang wiwit ngembang ing awal musim semi.

Alergi[besut | besut sumber]

Alergi kanggo daisies bisa kedadeyan, padatane nyebabake kontak dermatitis . [22]

Deleng uga[besut | besut sumber]

  • Bellis perennis - daisy biasa
  • Buphthalmum salicifolium - Daisy mata sapi kuning
  • Argyranthemum frutescens - marguerite daisy

Referensi[besut | besut sumber]

  1. a b c d Brown, Elizabeth A. "Leucanthemum vulgare". Royal Botanic Garden Sydney. Dijupuk 23 January 2019. 
  2. a b c d e f g "Leucanthemum vulgare". Queensland Government Weeds of Australia. Dijupuk 22 January 2019. 
  3. a b Thompson, Ian R. (2007). "A taxonomic treatment of tribe Anthemideae (Asteraceae) in Australia" (PDF). Muelleria 25: 39–40. Dijupuk 22 January 2019. 
  4. a b c "Ox-eye daisy". New South Wales Government Office of Environment and Heritage. Dijupuk 22 January 2019. 
  5. Walsh, Neville. "Leucanthemum vulgare". Royal Botanic Gardens Victoria. Dijupuk 23 January 2019. 
  6. "The Plant List: A Working List of All Plant Species". Retrieved 22 January 2019.
  7. "Leucanthemum vulgare". APNI. Dijupuk 22 January 2019. 
  8. Lamarck, Jean-Baptiste (1778). Flore françoise (Volume 2). Paris. k. 137. Dijupuk 22 January 2019. 
  9. a b Brown, Roland Wilbur (1956). The Composition of Scientific Words. Washington, D.C.: Smithsonian Institution Press. 
  10. a b "Ox-Eye Daisy – Chrysanthemum leucanthemum". cirrusimage.com. 
  11. a b "Ox-eye daisy (Leucanthemum vulgare)". State of Victoria (Agriculture Victoria). Dijupuk 22 January 2019. 
  12. a b "Oxeye daisy Leucanthemum vulgare". Washington State Weed Contol Board. Dijupuk 22 January 2019. 
  13. Hicks, DM; Ouvrard, P; Baldock, KCR (2016). "Food for Pollinators: Quantifying the Nectar and Pollen Resources of Urban Flower Meadows". PLoS ONE 11 (6). PMC 4920406. doi:10.1371/journal.pone.0158117. 
  14. T. Dickinson; D. Metsger; J. Bull; R. Dickinson (2004). ROM Field Guide to Wildflowers of Ontario. Toronto: Royal Ontario Museum. k. 175. 
  15. oxeye daisy, Leucanthemum vulgare (Asterales: Asteraceae). Invasive.org (2010-05-04). Retrieved on 2015-07-08.
  16. "Oxeye daisy". Massey University; University of New Zealand. Dijupuk 23 January 2019. 
  17. "Plants Profile for Leucanthemum vulgare (oxeye daisy)". usda.gov. 
  18. "UC/JEPS: Jepson Manual treatment for LEUCANTHEMUM vulgare". berkeley.edu. 
  19. "Ox-eye daisy (Leucanthemum vulgare)". New South Wales Government Department of Primary Indstries. Dijupuk 23 January 2019. 
  20. "Forbes Wild Food". wildfoods.ca. Diarsip saka sing asli ing 2007-03-13. 
  21. Grieve, Maud (1971). A Modern Herbal: The Medicinal, Culinary, Cosmetic and Economic Properties, Cultivation and Folk-lore of Herbs, Grasses, Fungi, Shrubs, & Trees with All Their Modern Scientific Uses, Volume 1. k. 248. 
  22. Lynette A. Gordon (1999). "Compositae dermatitis". Australasian Journal of Dermatology 40 (3): 123–130. PMID 10439521. doi:10.1046/j.1440-0960.1999.00341.x. 

Wacan liyane[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]