Lepu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lepu
Pterois antennata
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Actinopterygii
Ordo: Scorpaeniformes
Kulawarga: Scorpaenidae
Subkulawarga: Pteroinae
Marga: Pterois
Oken, 1817
Lepu Ayam (Pterois Volitans)

Lepu punika kelompok spesies iwak ingkang kagungan racun lan ndherek genus Pterois, Parapterois, Brachypterois, Ebosia utawi Dendrochirus saking keluarga Scorpaenidae. Ulam lepu punika kelebet spesies predator. Nalika buru ulam lepu punika mojokaken musuh ngginakaken sirip ageng lan kanthi refleks lajeng mangsa buruanipun.

Lepu punika kawentar amargi erinipun ingkang dawa lan kagungan warni abang, coklat, orange, kuning, ireng lan putih. kelompok ulam punika dipundamel klasifikasi minangka subfamili ( Pteroinae ) utawi siku ing sangandhaping Scorpaeninae ( Pteroini )[1] .

Spesiès[besut | besut sumber]

  • Lepu Ayam (Pterois Volitans, P. Russeli)
  • Lepu Angin (Scorpaena Guttata)
  • Lepu Tembaga (Synanceja Horrdia)

Ulam lepu punika mlebet kategori ulam ingkang mbebayani mliginipun ulam ingkang kagungan eri beracun. Ingkang wonten ing kategori punika ulam lepu utawi ulam scorpion lan kelompok ulam beronang. Salah satunggaling jinis ulam lepu ingkang paling damel wedi manungsa punika ulam lepu watu. Sedaya ulam kanthi jinis punika pinter nyamaraken awakipun kaliyan watu.Jinis lepu ingkang kagungan daya tarik punika lepu ayam utawi lepu kupu-kupu ingkang dados dolanan kanggé para penyelam kanthi cara boten nyekel eri-erinipun [2].

Habitat[besut | besut sumber]

Habitat ulam lepu punika wonten ing watu karang ing wewengkon Indo - Pasifik. Wonten ugi spesiès ingkang kapanggihaken wonten ing Pasisir Timur Atlantik saking Long island dumugi Florida. Salah satunggaling jinis ulam lepu ingkang mbebayani punika lepu watu. Kathah-kathahipun ualm lepi jinis lepu watu punika pinter nyamaraken awakipun wonten ing perairan ingkang dangkal utawi rataan terumbu ingkang dangkal, ugi saged mapan ing antawisipun watu-watu [1].

Ulam lepu punika kalebet kewan Noktunal ingkang ateges aktif nalika wanci dalu, lajeng menawi wanci siang kathah ingkang ndelik wonten ing papan tartamtu kados wonten ing karang. Nalika pados buruan panganan nalika dalu, padatanipun ulam lepu renang kanthi rindhik kanggé nekani mangsanipun. Lajeng ujug-ujug ngrentangaken sirip dada kanggé nyegah mangsa mlayu. Panganan ulam punika ulam-ulam ingkang alit, plankton ingkang tumèmpèl wonten ing erumbu karang, urang, lan kepiting utawi yuyu[1].

Ulam ingkang kagungan corak awak lan warni ingkang saé lan éndah punika ngandhut racun ingkang mapan wonten ing sirip dada lan ing punggung ingkang ukuranipun ageng. Namung bagéyan sirip punggung ingkang wonten balungipun punika ingkang mbebayani dhateng manungsa amargi sirip punika saged nembus balung. Akibat saking racun ulam lepu punika raos gerah wonten ingkang papan kenging racun, sesak napas lan saged ngakibataken séda[1].

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d [1], (id) http://www.iftfishing.com (dipun-akses tanggal 15 November 2012).
  2. ^ [2], Ikan laut berbahaya.pdf (dipun-akses tanggal 15 November 2012).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lepu&oldid=999674"