Leo Frobenius

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Leo Frobenius
Leo Frobenius.jpg
Leo Frobenius
Lair 29 June 1873
Berlin, Jerman
Pati 9 Agustus 1938(1938-08-09) (umur 65)
Biganzolo, Piedmont, Itali
Bangsa Jerman
Karièr ngèlmiah
Babagan Étnologi
Kaprabawan Adolf Ellegard Jensen
Joseph Campbell
Oswald Spengler
Ezra Pound
Aimé Césaire
Léopold Sédar Senghor

Leo Viktor Frobenius (1873-1938) ya iku antropolog Jerman kang miwiti pawiyatan tataran sarjana kanthi neliti panyebaran unsur-unsur kabudayan.[1] Frobenius nyambut gawé kanthi nuruti jejak F. Ratzel kanggo nyelidiki panyebaran unsur kabudayan barang saka Afrika. Upaya iki kanggo nyoba nemtokaké asal mula kabudayan-kabudayan iku. Kasile terbit buku Ursprung der Afrikanische Kulturen ing 1898, kang dadi karyané kang pertama. Frobenius uga naté nyambut gawé ing jejak Kulturkreis.[2] Ing karya-karyané kang sipaté téori watara taun 1920, pancen kedeleng konsép-konsép anyaré kang mbedhakaké saka sarjana-sarjana antropologi Jerman liyané. Akéh pemikirané iku mbahas bab hakikat kabudayan, nanging dudu saka salah siji kabudayan. Ing taun 1932, Frobenius diangkat dadi guru gedhé ing Universitas Frankfurt lan ngrangkep dadi diréktur Muséum Étnografi. Ing taun 1938, taun sédané, dhèwéké taksih ngoberaké ngyasa kalawarta Paideuma kang uga nganggo sub-sesirahl Studien zum Kulturkunde. 

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Koentjaraningrat (1964). Tokoh-tokoh Antropologi. Jakarta: Penerbitan Universitas. kk. 58–59. 
  2. Gaillard, Gérald (2004). The Routledge Dictionary of Anthropologists. London: Routledge. k. 43. ISBN 0-203-49900-X.