Lapsang souchong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Cithakan:Infobox tea

Zheng Shan Xiao Zhong lapsang souchong nganggo rong teh cilik.

Lapsang souchong ( /ˌlæpsæŋ ˈsɒŋ/ ; Chinese ) yaiku tèh ireng sing kasusun saka Camellia sinensis godhong sing dikeringake asap ing geni pinewood. Rokok iki bisa diasilake minangka asap godhong mentah nalika diolah utawa minangka asap panas godhong sing wis diolah (layu lan teroksidasi) sadurunge. Intensitas aroma asap bisa beda-beda kanthi nemokake godhong luwih cedhak utawa luwih adoh (utawa luwih dhuwur utawa luwih murah ing fasilitas multi-level) saka sumber panas lan kumelun utawa nyetel durasi proses kasebut. Rasa lan aroma sapsong lapsang digambarake ngemot cathetan empiris, kalebu asap kayu, resin pinus, paprika asap, lan longan garing; bisa dicampur karo susu nanging ora pait lan biasane ora legi karo gula. Teh iki asale saka wilayah Pegunungan Wuyi ing Fujian, China lan dianggep minangka teh Wuyi (utawa bohea). Iki uga diprodhuksi ing Taiwan (Formosa). Wis dicap minangka teh asap (熏 茶), Zheng Shan Xiao Zhong, souchong asap, souchong lapsang tarry, lan buaya souchong lapsang. Nalika sistem grading godhong teh nggunakake istilah souchong kanggo ngarujuk marang posisi godhong tartamtu, lapsang souchong bisa digawe nganggo godhong Camellia sinensis tanduran, sanajan ora umum yen godhong ngisor, sing ukurane luwih asor lan kurang rasa, bisa digunakake kanggo ngrokok kanggo profil rasa sing luwih murah lan godhong sing luwih dhuwur luwih migunani kanggo digunakake ing teh sing durung dirasakake utawa ora dicampur. Saliyane dikonsumsi minangka teh, lapsang souchong uga digunakake kanggo nyedhiyakake sup, godhok lan saos utawa digunakake minangka bumbu utawa bumbu .

Kaya teh ireng liyane, sapsong lapsang diseduh banyu ing suhu sing kurang sithik tinimbang nggodhok, 95 °C (203 °F) . Bisa diresiki sepisan, nganti 3 nganti 5 menit, kanthi 2 nganti 3 gram (siji sendok makan ) teh godhong longgar saben 150 milliliters  tuwung ) banyu sing digunakake, [1] utawa liwat pirang-pirang infus nggunakake 5 gram sajrone 30 detik nganti siji menit sekaligus ing 110 mililiter banyu. [2]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Lombardi, Gabriella (2015). Tea Sommelier. White Star Publishers. ISBN 9788854409187.
  2. Chunhua Ma; Yen-Con Hung (July 2020). "Effect of brewing conditions using a single-serve coffee maker on black tea (Lapsang Souchong) quality". Food Science & Nutrition. 8. doi:10.1002/fsn3.1735.