Lènggèr

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Lènggèr iku sejatine sakpadhuluran karo Tayub lan Gandrung, nanging kesenian iki misuwur gandhaarum ing tlatah Banyumas.

Jogedan iki racaké ditanggap ing acara-acara kaya mantenan, pitulasan lan rame-rame liyané. Nanging bedhane karo seni sarupa, lengger iki diiringi karo Calung Banyumasan sing digawé saka pring.

Lengger, ya iku jinis jogèd tradhisional kang tumuwuh subur ing tlatah budaya Banyumasan. Lengger dipentasake ana ing ndhuwur panggung wektu wengi utawa awan, lan diiringi piranti calung. kesenian lengger awujud jogèd rakyat kang dienggo sabubaré salah sawijiné désa panen pari. Kesenian tradhisional lengger merupakan jogèd rakyat yang kanthi turun-temurun dipakai setelah masarakat suatu pedésaan melaksanakan panen padi.

Babak Lenggeran[besut | besut sumber]

Wujud tradhisi lésan masarakat Banyumas, pertunjukan lengger dibagi dadi 4 babak ya iku:

  • Babak lenggeran
  • Babak badhutan
  • Babak jaran calung
  • Babak baladewan