Menyang kontèn

Kyushu Shinkansen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Kyushu Shinkansen
Shinkansen Seri 800 Tsubame ing Stasiun Shin-Minamata ing November 2004
Overview
Native name九州新幹線
Owner JRTT
Locale(Prefektur Fukuoka, Saga, Nagasaki [sebagean], Kumamoto, lan Kagoshima) Kyushu
TerminiHakata
Kagoshima-Chūō Nagasaki(Rute West Kyushu)
Stations12 (Rute Kagoshima)
5 (Rute Nagasaki)
Service
TypeShinkansen
Operator(s) JR Kyushu
Depot(s)Kumamoto
Sendai
Omura (Rute West Kyushu)
Rolling stockSeri 800
Seri N700-7000/8000
History
Opened2004 (Kagoshima-Chuo menyang Shin-Yatsuhiro)
2011 (Kabeh Rute Kagoshima)
23 September 2022 (Nagasaki menyang Takeo Onsen)
Ora dingerteni (Kabeh Rute Nagasaki)
Technical
Line length256.8 km (159.6 mi)
Track gauge1.435 mm (4 ft 8 12 in) standard gauge
Electrification25 kV AC, 60 Hz listrik aliran dhuwur
Operating speed260 km/j (162 mpj)
Route map

Kyushu Shinkansen (九州新幹線 Kyūshū Shinkansen?) yaiku jalur jaringan sepur kacepetan dhuwur Shinkansen Jepang. Iku minangka perpanjangan saka San'yō Shinkansen saka Honshu, sing nyambungake kutha Fukuoka (Stasiun Hakata) ing sisih lor Pulo Kyushu Jepang menyang kutha Kagoshima (Stasiun Kagoshima-Chuo) ing sisih kidul. Jalur kasebut sejajar karo Jalur Utama Kagoshima sing ana lan dioperasikake dening Kyushu Railway Company (JR Kyushu).

Rute[besut | besut sumber]

Rute Kagoshima[besut | besut sumber]

Konstruksi saka Rute Kagoshima (鹿児島ルート?) diwiwiti ing taun 1991, lan segmen kapisan antarane Kagoshima lan Shin-Yatsushiro dibukak ing 13 Maret 2004. Bagean awal iki nyuda wektu lelungan antarane rong kutha saka 2 jam 10 menit dadi 35 menit lan nyuda wektu antarane Hakata lan Kagoshima saka 4 jam dadi 2 jam. Nalika kabeh jalur wis rampung, wektu lelungan saka Hakata menyang Kagoshima luwih suda dadi kira-kira 1 jam 20 menit. Ing 2012, kacepetan jalur maksimum punika 260 km/j (160 mpj) antarane Hakata dan Kagoshima.[1] Kaya kabeh jalur Shinkansen, Kyushu Shinkansen nggunakake sepur standar.

Layanan Sakura lan Mizuho kerep dioperasikake menyang Stasiun Shin-Ōsaka liwat San'yō Shinkansen. Sepur sing kabeh mandheg kabeh dijenengi Tsubame ("Ngulu"), jeneng tilas layanan ekspres winates Hakata-Kagoshima, lan mung dipotong menyang Kyushu Shinkansen.

Rute Nishi Kyushu (Nagasaki)[besut | besut sumber]

Jalur Shinkansen saka Fukuoka nganti Nagasaki, wiwitane dikenal minangka Nagasaki Shinkansen (長崎新幹線?)', ditata ing Rencana Dasar 1973. Ganti jeneng dadi Rute Nagasaki (長崎ルート?), banjur diganti dadi Rute Nishi Kyushu (西九州ルート Nishi Kyūshū rūto?) ing taun 1995, segmen antara Takeo-Onsen lan Nagasaki, Nishi Kyushu Shinkansen, dibukak kanggo layanan ing 23 September 2022.[2][3]

Rute liyane sing direncanakake[besut | besut sumber]

Miturut Rencana Dasar Shinkansen sing ditata ing taun 1973, rong rute liyane bakal ngiringi rute Kagoshima lan West Kyushu (Nagasaki): East Kyushu Shinkansen, saka Hakata menyang Kagoshima-Chūō liwat Ōita lan Miyazaki, padha karo Jalur Utama Nippō; lan Trans-Kyushu Shinkansen, nyambungake Kumamoto lan Ōita, lan nyambungake karo Shikoku Shinkansen sing uga direncanakake menyang Matsuyama, Takamatsu lan Osaka. Rencana-rencana kasebut wis ditundha tanpa wates lan ora bakal ditimbang maneh nganti jalur Shinkansen sing wis dibangun rampung.

Daptar stasiun[besut | besut sumber]

Delengen uga: Nishi Kyushu Shinkansen#Stasiun
  • Sepur Tsubame mandheg ing kabeh stasiun. Kanggo Mizuho lan Sakura, kabeh sepur mandheg ing stasiun sing ditandhani "●", nalika sawetara sepur mandheg ing stasiun sing ditandhani "▲". Kabeh sepur mandheg ing Hakata, Kumamoto lan Kagoshima-Chūō.

Legenda:

Kabeh sepur mandheg
Sawetara sepur mandheg
Kabeh sepur liwat
Stasiun Basa Jepang Jarak saka
Hakata (km)
Jarak saka
Shin-Ōsaka (km)
Mizuho Sakura Tsubame Transfer Lokasi
Rute Kagoshima
Saiki beroperasi
Liwat layanan menyang Shin-Ōsaka liwat San'yō Shinkansen[4]
Hakata 博多 0.0 553.7 Hakata-ku, Fukuoka Fukuoka
Shin-Tosu 新鳥栖 26.3 580.0 Tosu Saga
Kurume 久留米 32.0 585.7
Kurume Fukuoka
Chikugo-Funagoya 筑後船小屋 47.9 601.6
  • Jalur Utama Kagoshima
Chikugo
Shin-Ōmuta 新大牟田 59.7 613.4 Ōmuta
Shin-Tamana 新玉名 76.3 630.0 Tamana Kumamoto
Kumamoto 熊本 98.2 651.9 Nishi-ku, Kumamoto
Shin-Yatsushiro 新八代 130.0 683.7
  • Jalur Utama Kagoshima
Yatsushiro
Shin-Minamata 新水俣 172.8 726.5 Minamata
Izumi 出水 188.8 742.5 Izumi Kagoshima
Sendai 川内 221.5 775.2 Satsumasendai
Kagoshima-Chūō 鹿児島中央 256.8 810.5
Kagoshima

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "300km/hのトップランナー" [300 km/h Top Runners]. Japan Railfan Magazine (ing basa Jepang). Vol. 52, no. 612. Jepang: Kōyūsha Co., Ltd. April 2012. kc. 14.
  2. 九州新幹線長崎ルート [Kyushu Shinkansen Nagasaki route]. 2007-10-09. Diarsip saka sing asli ing 2008-08-31. Dibukak ing 2022-06-11.
  3. 西九州新幹線の開業日について [About the opening date of the West Kyushu Shinkansen] (PDF) (ing basa Jepang). 2022-02-02. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 2022-05-01. Dibukak ing 2022-06-11.
  4. Mung layanan Mizuho lan Sakura sing lumaku menyang San'yō Shinkansen.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  • URL ora tinemu. Tulung isinen URL ing kéné utawa tambahen siji ing Wikidata.