Kurdhistan Irak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Wewengkon Kurdhistan ing Irak
Herêma Kurdistanê  (Basa Kurdhi)
هه‌رێمی کوردستان  (Basa Kurdhi)
إقليم كردستان  (Arab)
Pitakaning Kurdhistan Irak
Flag
Coat of arms of Kurdhistan Irak
Coat of arms
Anthem: Ey Reqîb
"Oh Enemy"
  Tapal watesé wewengkon Kurdhistan (isih dadi wawalan)      Wewengkon Kurdhistan      Laladan liya kang isih dadi wawalan      Laladan liya kang diakoni lan dikontrol      Laladan liya kang diakoni      Wewengkon Irak
 
Tapal watesé wewengkon Kurdhistan (isih dadi wawalan)
  •      Wewengkon Kurdhistan
  •      Laladan liya kang isih dadi wawalan
  •      Laladan liya kang diakoni lan dikontrol
  •      Laladan liya kang diakoni
  •      Wewengkon Irak
Location of Kurdhistan Irak
StatusCithakan:Infobox country/status text
CapitalErbil (Hewlêr)
36°11′N 44°00′E / 36.183°N 44.000°E / 36.183; 44.000
Largest citykutha krajan
Official languagesBasa Kurdhi (Sorani)
Basa Arab[1]
Religion
Islam (Sunni lan Singah), Kristen, Yazdânisme, Zoroastrianisme[2]
Demonym(s)Wong Kurdhi
Kurdhistani
GovernmentDhémokrasi parlemènter
Cithakan:Infobox country/multirow
LegislatureParliament
Establishment
Cithakan:Infobox country/multirow
Area
• Total
46.861 km2 (18.093 sq mi)
Population
• 2017 estimate
5,754,770 [3][a]
GDP (nominal)2016 estimate
• Total
$23.6 billion[4]
• Per capita
$7,700 [4]
HDI (2014)0.750[5]
high
CurrencyDinar Irak (IQD)
Time zoneUTC+3 (GMT)
• Summer (DST)
UTC+3 (not observed)
Driving sidetengen
Calling code+964
Internet TLD.krd
  1. ^ Only the population of the official territory consisting of the Iraqi governorates of Duhok, Erbil, Sulaymaniya and Halabja

Kurdhistan Irak, utawa sing resmi dijuluki Wewengkon Kurdhistan ing Irak (Kurdhi: هه‌رێمی کوردستان‎, salin aksara Herêmî Kurdistan) déning konstitusi Irak,[6][7] ya iku sawijining wewengkon swatantra kang dunungé ana ing Irak pérangan kidul.[8] Wewengkon iki arang dijuluki Kurdhistan Kidul (Kurdhi: باشووری کوردستان‎, salin aksara Başûrê Kurdistanê), sanajan wong Kurdhi biyasané nganggep wewengkon kasebut minangka salah sawijining pérangan saka patang wewengkon kang kalebu ing Kurdhistan Magung, sing uga dumadi saka sawenèh pérangané Turki kidul-wétan (Kurdhistan Lor), Suriah sisih lor (Rojava utawa Kurdhistan Kulon), lan Iran lor-kulon (Kurdhistan Wétan).[9]

Wewengkon iki sacara resmi kapréntah déning Kurdistan Regional Government (KRG), lan kutha krajané ana ing Erbil. Kurdhistan duwé sistem pamaréntahan dhémokrasi parlemènter kanthi Parlèmen wewengkoné dhéwé kang nduwé 111 kursi pamaréntahan.[10] Masoud Barzani, kang kapilih dadi présidhèn ing 2005, kapilih manèh ing taun 2009. Banjur ing sasi Agustsu 2013, parlemèn nambahi mangsa pamaréntahané dadi rong taun, lan pungkasané ing 19 Agustus 2015 sawisé partai pulitik sing nyengkuyung dhèwèké gagal sarujuk bab nambahi mangsa pamaréntahané manèh.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Kurdistan Regional Government: The Kurdish language, 27 June 2010, Retrieved 21 July 2017
  2. "Religions in the Iraqi Kurdistan Region of Iraq". Kurdistan regional government. 2015.
  3. "KRSO".
  4. a b http://www.iraq-jccme.jp/pdf/arc/04_krg_Investment_factsheet_en.pdf
  5. "Iraq Human Development Report 2014" (PDF). Iraq. 2014. kc. 29.
  6. "Archived copy" (PDF). Diarsip saka sing asli (PDF) ing 2016-11-28. Dibukak ing 2016-11-15.{{cite web}}: CS1 maint: archived copy as title (link)
  7. "Kurdistan Regional Government". Kurdistan Regional Government. Dibukak ing 14 Juni 2016.
  8. Viviano, Frank (January 2006). "The Kurds in Control". National Geographic Magazine. Washington, D.C. Dibukak ing 2008-06-05. Since the aftermath of the 1991 Gulf War, nearly eight million Kurds have enjoyed complete autonomy in the region of Iraqi Kurdistan...
  9. Kurdish Awakening: Nation Building in a Fragmented Homeland, (2014), by Ofra Bengio, University of Texas Press
  10. "The Kurdistan Parliament". Kurdistan Regional Government. 30 Novèmber 2006. Dibukak ing 14 Juni 2016.