Kulkas pot ing pot

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
A cool pot pot adhem karo sayuran

A pot-in-pot kulkas, pot lempung adhem [1] utawa zeer ( Arab: زير‎‎ ) Iku sawijining evaporative cooling kulkasan piranti kang ora nganggo listrik. Iki nggunakake panci lempung njaba sing keropos (diubengi karo wedhi udan) sing ngemot pot njero (sing bisa dibungkus kanggo nyegah penetrasi cairan) ing njero panganan kasebut dipasang. Penguapan cairan njaba narik panas saka panci njero. Piranti kasebut bisa adhem apa wae, lan mung butuh aliran udhara sing cukup garing lan sumber banyu. Piranti kasebut adhem nalika banyu nguap, saéngga adhem dadi panas lan iklim garing. Sampeyan kudu dilebokake ing ruangan sing garing lan berventilasi supaya banyu nguap kanthi efektif ing njaba. Pendingin sing menguap cenderung ora apik utawa ora ing iklim kanthi asor lingkungan sing dhuwur, amarga banyu ora bisa nguap kanthi apik ing kahanan kasebut.

Rujukan[besut | besut sumber]

Pendinginan pot liat ing pasar ing Ouahigouya, Burkina Faso
  1. "The clay pot cooler – an appropriate cooling technology" (PDF). Peter Rinker / Movement website. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 14 July 2014. Dibukak ing 17 June 2014.