Kujang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kujang, sanjata khas Sunda

'Kujang' inggih punika satunggaling gegaman ingkang unik saking laladan Jawa Kulon.[1] Kujang punika dipundamel wiwit abad ka-8 utawi abad ka-9. Kujang dipundamel saking bahan wesi, baja, lan bahan pamor sanèsipun. Kujang didamel padatanipun kanthi ukuran dawa 20 ngantos 25 cm lan awratipun antawis 300 gram.

Kujang punika minangka piranti ingkang nggambaraken biji-biji kang wonten ing alaming agesang, lan ugi nggambaraken kakiyatan inggih kapitadosan kanggé bebèla ingkang hak lan kaleresan. Ginanipun kujang punika wonten warna-warna. Ingkang khas, inggih minangka gaman, piranti kanggé dolanan, simbol, pajangan wonten ing griya-griya, utawi ugi dados cinderamata.

Miturut Sanghyang Siksakanda ng Karesian pupuh XVII, kujang punika dipun-ginakaken déning kaum tani lan gadhah gegayutan kaliyan budaya tani masarakat Sunda.

Cathetan suku[besut | besut sumber]