Kutha Sibolga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Kota Sibolga)
Kutha Sibolga
Official logo of Kutha Sibolga
Logo
Letak Kota Sibolga ing Sumatra Lor
Letak Kota Sibolga ing Sumatra Lor
Masalah Lua ing Modul:Location_map larik 442: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Indonésia" nor "Template:Location map Indonésia" exists.Letak kutha Sibolga ing Indonésia
Koordhinat: 1°44′45.64″N 98°46′31.64″E / 1.7460111°N 98.7754556°E / 1.7460111; 98.7754556
Nagara Indonésia
Provinsi Sumatra Lor
Pamaréntahan
 • Wali Kota Drs. H. M. Syarfi Hutahuruk
 • Wakil Wali Kota Marudut Situmorang, AP, MSP.
Tlatah
 • Gunggung 41.31 km2 (15.95 sq mi)
Cacah jiwa (2010[1])
 • Gunggung 95.185
 • Kapadhetan 2,300/km2 (6,000/sq mi)
  Islam (63.46%), Protèstan (28.36%), Katholik (5.21%), Buda (2.67%), Hindhu (0.14%), Lainnya (0.16%)
WIB (UTC+7)
Kodhe laladan +62 634
Sana jaringan www.sibolgakota.go.id

Kutha Sibolga inggih punika salah satunggaling kutha di provinsi Sumatra Lor, Indonésia. Kota punika manggén ing pasisir barat pulau Sumatera, mbujur sepanjang pasisir saking lèr ing kidhul lan manggèn ing kawasan lempongan ingkang asmanipun Lempongan Tapian Nauli, sawatawis ± 350 km saking kutha Medan.

Pelabuhan Sibolga di taun 1910-an

Topografi[besut | besut sumber]

Kota Sibolga dipunpéngaruhi kaliyan panggenan inggih punika wontén ing daratan pasisir, pèrèng, lan pagunungan. Manggén ing ketinggian antawisipun 0 - 150 mèter saking inggil permukaan laut, kaliyan kemiringan lahan kawasan kutha punika bervariasi antawis 0-2 % ngantos langkung saking 40 %.

Kemiringan Jembar (km²) Persentase (%) Keterangan
Datar, kemiringan 0-2 % 3.12 29.10 daratan 2.17 km² dan kepulauan 0.95 km²
Bergelombang pèrèng 2-15 % 0.91 8.49 daratan 0.73 km² dan kepulauan 0.18 km²
Curam, pèrèng 15-40 % 0.31 28.9 daratan 0.10 km² dan kepulauan 0.21 km²
Terjal, pèrèng lebih dari 40 % 6.31 59.51 daratan 5.90 km² dan kepulauan 0.53 km²
Total 10.77 100

Iklim kutha Sibolga kalebet cekap benter kaliyansuhu maksimum ngayuh 32 °C lan minimum 21.6 °C. Manawi curah hujan ing Sibolga cenderung boten teratur ing sepanjang taun. Curah hujan tertinggi kadadosan ing wulan November kaliyan jumlah 798 mm, sedang hujan ingkang katah kadadosan ing wulan Dhésèmber inggih punika 26 dinten. Pulau-pulau ingkang kalebet ing kawasan kutha Sibolga inggih punika pulau Poncan Gadang, pulau Poncan Ketek, pulau Sarudik lan pulau Panjang.

Kaliayan wates-wates wewengkon: timur, selatan, utara ing kabupatèn Tapanuli Tengah, lan barat kaliyan Samudera Hindia. Sementara lèpèn-lèpèn ingkang nggadahi, inggih punika Aek Doras, Sihopo-hopo, Aek Muara Baiyon lan Aek Horsik.

Demografi[besut | besut sumber]

Adedasar perhitungan Badan Pusat Statistik kutha Sibolga taun 2008, penduduk kutha Sibolga inggih punika 94.616 jiwa. Kaliyan wewengkon seluas 3.356,60 ha ing daratan Sumatera lan urban growth seluas 644,53 ha berarti kepadatan penduduk ing wewengkon pemukiman inggih punika 8.785 jiwa per km². Sawetara pertumbuhan penduduk saben taun sawatawis 1.99 %. Masarakat Sibolga kapérang saking werna-werna ètnis, antawisipun ya iku Batak Toba, Batak Mandailing, lan Minangkabau. Ananging ing dintenipun, basa ingkang dipunginaaken inggih punika Basa Minangkabau logat pasisir.[3]

Pemerintahan[besut | besut sumber]

Kota Sibolga kapérang saking sekawan kacamatan :

  • Sibolga Utara (kapérang saking sekawan sedayanipun)
  • Sibolga Kota (kapérang saking sekawan sedayanipun )
  • Sibolga Selatan (kapérang saking sekawan sedayanipun )
  • Sibolga Sambas (kapérang saking sekawan sedayanipun )

Perekonomian[besut | besut sumber]

Potensi utama perekonomian bersumber saking perikanan, pariwisata, jasa, perdagangan lan indhustri maritim. asil utama perikanan, antawisipun ya iku, kerapu, tuna, kakap, kembung, bambangan, layang, sardines, lencam lan teri.

Perhubungan[besut | besut sumber]

Pelabuhan laut kutha Sibolga cekap ramai dipunsinggahi kapal kapal ingkang badhé nuju pulau Nias.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ sibolgakota.bps.go.id Penduduk
  2. ^ "Perpres No. 10 Tahun 2013". 2013-02-04. Dijupuk 2013-02-15. 
  3. ^ Setiana Simorangkir, Struktur basa Pasisir Sibolga, Pusat Pembinaan lan Pengembangan Basa, 1986

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Kota Sibolga Cithakan:Sumut