Kutha Sibolga

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Kota Sibolga)
Jujug: pandhu arah, pados
Kutha Sibolga
Official logo of Kutha Sibolga
Logo
Motto: Sibolga Nauli
Letak Kota Sibolga ing Sumatera Utara
Letak Kota Sibolga ing Sumatera Utara
[[file:Cithakan:Location map Indonésia|240px|Kutha Sibolga is located in Cithakan:Location map Indonésia]]<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Cacad wedharan: Pralambang pada "[" ora kawruhan.%; left: Cacad wedharan: Pralambang pada "[" ora kawruhan.%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
[[File:Cithakan:Location map Indonésia|6x6px|Kutha Sibolga|link=|alt=]]
<div style="font-size: 90%; line-height: 110%; z-index:90; position: relative; top: -1.5em; width: 6em; Cacad wedharan: Pralambang pada "[" ora kawruhan.">Kutha Sibolga
Letak kota Sibolga ing Indonésia
Coordinates: 1°44′45.64″N 98°46′31.64″E / 1.7460111°L 98.7754556°W / 1.7460111; 98.7754556
Nagara Indonésia
Propinsi Sumatera Utara
Government
 • Wali Kota Drs. H. M. Syarfi Hutahuruk
 • Wakil Wali Kota Marudut Situmorang, AP, MSP.
Area
 • Total 41.31 km2 (15.95 sq mi)
Population (2010[1])
 • Total 95.185
 • Density Cithakan:Hid2,300/km2 (Cithakan:Hid6,000/sq mi)
  Islam (63.46%), Protestan (28.36%), Katholik (5.21%), Budha (2.67%), Hindu (0.14%), Lainnya (0.16%)
Time zone WIB (UTC+7)
Area code(s) +62 634
Website www.sibolgakota.go.id

Kutha Sibolga inggih punika salah satunggaling kota di propinsi Sumatera Utara, Indonésia. Kota punika manggén ing pasisir barat pulau Sumatera, mbujur sepanjang pasisir saking ler ing kidhul lan manggen ing kawasan lempongan ingkang asmanipun Lempongan Tapian Nauli, sawetawis ± 350 km saking kota Medan.

Pelabuhan Sibolga di tahun 1910-an

Topografi[sunting | besut sumber]

Kota Sibolga dipunpéngaruhi kaliyan panggenan inggih punika wontén ing daratan pasisir, lereng, lan pegunungan. Manggén ing ketinggian antawisipun 0 - 150 meter saking inggil permukaan laut, kaliyan kemiringan lahan kawasan kota punika bervariasi antawis 0-2 % ngantos langkung saking 40 %.

Kemiringan Luas (km²) Persentase (%) Keterangan
Datar, kemiringan 0-2 % 3.12 29.10 daratan 2.17 km² dan kepulauan 0.95 km²
Bergelombang lereng 2-15 % 0.91 8.49 daratan 0.73 km² dan kepulauan 0.18 km²
Curam, lereng 15-40 % 0.31 28.9 daratan 0.10 km² dan kepulauan 0.21 km²
Terjal, lereng lebih dari 40 % 6.31 59.51 daratan 5.90 km² dan kepulauan 0.53 km²
Total 10.77 100

Iklim kota Sibolga kalebet cekap benter kaliyansuhu maksimum ngayuh 32 °C lan minimum 21.6 °C. Menawi curah hujan ing Sibolga cenderung boten teratur ing sepanjang taun. Curah hujan tertinggi kedadosan ing wulan November kaliyan jumlah 798 mm, sedang hujan ingkang katah kedadosan ing wulan Desember inggih punika 26 dinten. Pulau-pulau ingkang kalebet ing kawasan kota Sibolga inggih punika pulau Poncan Gadang, pulau Poncan Ketek, pulau Sarudik lan pulau Panjang.

Kaliayan wates-wates wewengkon: timur, selatan, utara ing kabupatèn Tapanuli Tengah, lan barat kaliyan Samudera Hindia. Sementara lepen-lepen ingkang nggadahi, inggih punika Aek Doras, Sihopo-hopo, Aek Muara Baiyon lan Aek Horsik.

Demografi[sunting | besut sumber]

Adedasar perhitungan Badan Pusat Statistik kota Sibolga taun 2008, penduduk kota Sibolga inggih punika 94.616 jiwa. Kaliyan wewengkon seluas 3.356,60 ha ing daratan Sumatera lan urban growth seluas 644,53 ha berarti kepadatan penduduk ing wewengkon pemukiman inggih punika 8.785 jiwa per km². Sawetara pertumbuhan penduduk saben taun sawetawis 1.99 %. Masyarakat Sibolga kaperang saking macem-macem etnis, antawisipun ya iku Batak Toba, Batak Mandailing, lan Minangkabau. Ananging ing dintenipun, basa ingkang dipunginaaken inggih punika Basa Minangkabau logat pesisir.[3]

Pemerintahan[sunting | besut sumber]

Kota Sibolga kaperang saking sekawan kacamatan :

  • Sibolga Utara (kaperang saking sekawan sedayanipun)
  • Sibolga Kota (kaperang saking sekawan sedayanipun )
  • Sibolga Selatan (kaperang saking sekawan sedayanipun )
  • Sibolga Sambas (kaperang saking sekawan sedayanipun )

Perekonomian[sunting | besut sumber]

Potensi utama perekonomian bersumber saking perikanan, pariwisata, jasa, perdagangan lan industri maritim. asil utama perikanan, antawisipun ya iku, kerapu, tuna, kakap, kembung, bambangan, layang, sardines, lencam lan teri.

Perhubungan[sunting | besut sumber]

Pelabuhan laut kota Sibolga cekap ramai dipunsinggahi kapal kapal ingkang badhe nuju pulau Nias.

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ sibolgakota.bps.go.id Penduduk
  2. ^ "Perpres No. 10 Tahun 2013". 2013-02-04. Retrieved 2013-02-15. 
  3. ^ Setiana Simorangkir, Struktur basa Pesisir Sibolga, Pusat Pembinaan lan Pengembangan Basa, 1986

Pranala njaba[sunting | besut sumber]

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Kutha Sibolga ing Wikivoyage

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Kutha Sibolga ing Wikimedia Commons.

Cithakan:Kota Sibolga Cithakan:Sumut

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kutha_Sibolga&oldid=1055487"