Konferensi Tingkat Tinggi Perbara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
ASEAN anggota ditampilake ing warna ijo.

Konferensi Tingkat Tinggi Perbara (KTT ASEAN) minangka rapat tahunan sing dianakake dening para anggota Asosiasi Bangsa Bangsa Asia Kidul Wétan (ASEAN) gegayutan karo pembangunan ekonomi, politik, keamanan, lan sosial budaya ing negara-negara Asia Tenggara. Kajaba iku, dadi konferensi regional (Asia) lan internasional (ing saindenging jagad) sing misuwur, kanthi pimpinan jagad rawuh ing puncak lan rapat sing gegandhengan kanggo ngrembug macem-macem masalah lan masalah global, nguatake kerja sama, lan njupuk keputusan.[1][2] KTT kasebut dipuji para pimpinan dunya amarga sukses lan kemampuane ngasilake asil ing level global.[3]

Liga ASEAN saiki dihubungake karo negara liya sing tujuane melu misi lan visi liga. Liga nggawe rapat tahunan karo negara liya ing organisasi sing sacara kolektif dikenal minangka mitra dialog ASEAN. ASEAN +3 nambahake China, Jepang, lan Korea Kidul. Ringkesan resmi dianakake sajrone telung dina. Jadwal biasane kaya ing ngisor iki:

  • Pemimpin ASEAN nganakake rapat organisasi internal.
  • Pemimpin ASEAN nganakake konferensi bebarengan karo menteri luar negeri Forum Regional ASEAN.
  • Pimpinan saka telung Mitra Dialog ASEAN (uga dikenal minangka ASEAN +3), yaiku China, Jepang, lan Korea Selatan, nganakake rapat karo para pimpinan ASEAN.
  • Lan rapat kapisah kanggo para pemimpin loro Mitra Dialog ASEAN (uga dikenal kanthi jeneng ASEAN + CER), yaiku Australia lan Selandia Anyar.

Sejarah[besut | besut sumber]

Foto klompok kabeh kepala negara bagian lan pamrentah ing KTT ASEAN kaping 10 ing Vientiane, Laos tanggal 29 November 2004

KTT ASEAN kaping pisanan dianakake ing wulan Februari 1976 ing Bali, Indonesia.[4] Ing pertemuan puncak kasebut, ASEAN mratelakake siyap "ngembangake hubungan sing subur" lan kerja sama sing saling migunani karo negara-negara liyane ing wilayah kasebut.[5] Para pimpinan ASEAN nandatangani Prajanjian Amity lan Kerjasama ing Kidul Wétan. KTT ASEAN kaping 2 sing dianakake ing Kuala Lumpur, Malaysia ing wulan Agustus 1977 minangka acara rapat puncak pertama antarane Jepang lan ASEAN. Jepang mratelakake tujuwane kanggo ningkatake kerja sama karo ASEAN.[6]

Ing KTT ASEAN Ke-9, rapat ing Oktober 2003 ing Bali, Indonesia, para pimpinan negara-negara anggota kasebut nandatangani deklarasi sing dikenal minangka Bali Concord II ing endi dheweke setuju ngupayakake integrasi ekonomi sing luwih cedhak ing taun 2020.

Miturut deklarasi kasebut, "Komunitas ASEAN" bakal dilebokake ing telung pilar, "yaiku kerja sama politik lan keamanan, kerjasama ekonomi, lan kerja sama sosial budaya; Kanggo tujuan supaya perdamaian, stabilitas lan kemakmuran bareng ing wilayah kasebut." Rencana kasebut mbayangake wilayah kanthi pedunung 500 yuta lan perdagangan tahunan US$ 720 milyar. Uga, area perdagangan bebas bakal digawe ing wilayah kasebut ing taun 2020. Para pimpinan ASEAN uga ngrembug babagan nggawe komunitas keamanan bebarengan karo ekonomi, sanajan ora ana aliansi militer resmi.

Ing rapat sing padha, China lan ASEAN uga setuju kerja luwih cepet menyang kesepakatan perdagangan bebarengan sing bakal nggawe pasar paling padhet ing donya, kanthi 1,7 milyar konsumen. Jepang uga nandatangani perjanjian pledging kanggo nyuda tarif lan alangan non-tarif karo anggota ASEAN.

KTT ASEAN[besut | besut sumber]

Ing Piagam ASEAN, KTT ASEAN minangka badan nggawe kebijakan paling dhuwur saka ASEAN. Iki kalebu kepala negara utawa pamrentah saben negara anggota. Mula, Ketua ASEAN muter saben taun, adhedhasar urutan abjad saka jeneng Inggris negara anggota ASEAN. Negara anggota sing asumsi Ketua kasebut dianakake sajrone setaun tanggalan, lan dadi ketua KTT ASEAN lan puncak sing gegandhengan, Dewan Koordinasi ASEAN, telung Dewan Komunitas ASEAN, Badan Menteri Sektoral ASEAN lan pejabat senior, lan Komite Perwakilan Tetap. Kajaba iku, Sekretaris Jenderal Asosiasi Bangsa-Bangsa Asia Tenggara ditunjuk dening KTT ASEAN, dipilih saka negara-negara negara anggota ASEAN adhedhasar rotasi alfabet.[7] Ketua ASEAN kanggo taun 2020 dianakake Vietnam.[8]

Rapat KTT ASEAN[besut | besut sumber]

Rapat KTT ASEAN dianakake dening sepuluh negara anggota saben taun. Ing Piagam ASEAN, Rapat KTT ASEAN dianakake kaping pindho saben taun, dadi tuan rumah negara anggota sing nyekel Ketua ASEAN. Rapat khusus utawa ad hoc bisa uga ditindakake kapan perlu, dipimpin dening negara anggota sing nyekel Ketua ASEAN ing papan-papan sing bakal disepakati karo negara anggota ASEAN.[7]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Denis Hew (2005). Roadmap to an Asean Economic Community. Institute of Southeast Asian Studies. ISBN 981-230-347-2.
  2. "World leaders in Manila: Key events at ASEAN".
  3. "World leaders praised the Philippines on how it hosted the ASEAN Summit | UNTV News". www.untvweb.com.
  4. "Economic Achievement". ASEAN. Diarsip saka asliné ing 8 May 2009. Dibukak ing 12 April 2009.
  5. "External Relations". ASEAN. Diarsip saka asliné ing 11 December 2008. Dibukak ing 12 April 2009.
  6. "Relation between Japan and ASEAN". Ministry of Foreign Affairs, Japan. December 1998. Dibukak ing 12 April 2009.
  7. a b "The ASEAN Charter" (PDF). Association of Southeast Asian Nations. Dibukak ing 20 December 2018.
  8. "ASEAN Chair". Association of Southeast Asian Nations. Dibukak ing 20 December 2018.