Khitanan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Acroposthion of the foreskin.jpg Complete Circumcision - 2.JPG
Khitanan

Bocah kang arep dikhitan

Khitanan utawa supit utawa tetak (krama sunat) ya iku tumindak ngethok utawa ngilangake salah sijiné bageyan utawa kabèh kulit panutup saka palanangan. Jeneng operasi iki dijupuk saka basa Arab khitan, lan uga kerep diarani sirkumsisi (Inggris: circumcision). Frenulum saka palanagan bisa uga dikethok sacara bebarengan ing sajroning prosedur kang asring karan jeneng . Tembung sirkumsisi kanthi asal usul saka basa Latin circum (kang ngandut arti "muter") lan caedere (artiné "motong/ngètok").

Sajarah[sunting | besut sumber]

Khitan uga diwiwiti ing jaman prasejarah, wujud mangkono iku bisa dibuktekake dèning salah sijiné gua kang ana ing mesir awiwit jaman watu lan pasarena Mesir purba.[1] Alesan tumindak iki isih digambyarake ing mangsa iku kanthi irah-irah kang ana lan teori-teori kang njelasake tumindak khitanan utawa sunat iku bageyan saka ritual pangorbanan utawa ngelakoni sunnah rosul (mangsa baliq).

Gambar gua saka Mesir Purba kahanan sunat, ing dinding sakjroning Temple of Khonspekhrod, kurang luwih 1360 SM.

Ing pandhudhuk asring kasebut dèening mangsa tumuju kadewasa utawa ing donya kaséhatan bisa uga kasebut mangsa pangubahan estetika utawa seksualitas.[2] Sunat pada laki-laki diwajibkan pada agama Islam dan Yahudi.[3][4] Praktik ini juga terdapat di kalangan mayoritas penduduk Korea Selatan,[5] Amerika, dan Filipina[6]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ Wrana, P. (1939). "Historical review: Circumcision". Archives of Pediatrics 56: 385–392.  as quoted in: Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  2. ^ Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  3. ^ "Circumcision". American-Israèli Cooperative Enterprise. Retrieved 03-10-2006.  Check date values in: |access-date= (help)
  4. ^ Beidelman, T. (1987). Mircea Eliade, ed. "CIRCUMCISION". The Encyclopedia of religion. New York, NY: Macmillan Publishers. pp. 511–514. ISBN 978-0-02-909480-8. Retrieved 03-10-2006.  Check date values in: |access-date= (help)
  5. ^ Ku, J.H.; M.E. Kim, N.K. Lee, and Y.H. Park (2003). "Circumcision practice patterns in South Korea: community based survey" (PDF). Sexually Transmitted Infections 79 (1): 65–67. doi:10.1136/sti.79.1.65. PMID 12576619. Retrieved 03-10-2006.  Cite uses deprecated parameter |coauthors= (help); Check date values in: |access-date= (help)
  6. ^ Lee, R.B. (2005). "Circumcision practice in the Philippines: community based study" (PDF). Sexually Transmitted Infections 81 (1): 91. doi:10.1136/sti.2004.009993. PMID 15681733. 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Khitanan&oldid=983308"