Kethèk oglèng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kethèk ogléng

Kethèk oglèng utawi lèdhèk kethèk inggih punika salah satunggalipun kasenian tradhisional ingkang wonten ing Indonésia.[1] Pagelaran kethèk ogléng ugi saged dipunpanggihi ing nagari India, Pakistan, Thailand, Viètnam, Cina, Jepang, lan Koréa.[1] Jinis kasenian punika dipunparagani satunggalipun tiyang ingkang dipunsebat pawang.[2] Pawang punika mbudidaya nglatih kethèk kanggé nglaksanakaken manéka werni kridha ingkang niru solah tingkahipun manungsa, kados nganggé rasukan, késah dhateng peken, lan sanèsipun.[2] Kethèk ingkang dipun-ginakaken ing Indonésia limrahipun saking spésies kethèk Macaca Fasfascicularis.[2] Kethèk ingkang nglaksanakaken manéka warni atraksi punika dipuniringi tabuhan déning tiyang satunggal utawi langkung.[2]

Piranti musik ingkang dipuntabuh limrahipun awujud gendhang alit ingkang dipuntabuh mawi satunggal asta, lan asta ingkang sanèsipun nyepengi tali ingkang kanggé njired kethèk.[2] Pagelaran punika dipungelar sarana mubeng satunggal papan dhateng papan sanèsipun ing wewengkon ingkang kathah tiyang manggén.[2] Limrahipun tiyang ingkang ningali punika laré-laré alit.[2] Amargi punika, dhatengipun rombongan kethèk ogléng tansah dipunremeni laré-laré alit.[2] Karemenan laré-laré alit punika dados rejeki tumrap rombongan kethèk ogléng.[2] Arta sawéran saking wargi dados sumber rejeki rombongan kethèk ogléng.[2] Sinau saking kathah panliten ing wewengkon Afrika, bilih wonten kamungkinan manawi kethèk dados prantara lelara HIV ingkang nglantari AIDS tumrap manungsa.[3] Kanggé laku pananggulangan, toya ingkang medal saking awakipun kethèk ampun ngantos kénging badanipun manungsa ingkang taksih nandhang gerah nalika kethèk nyokot utawi nyakar kulit.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b "Pertunjukan topeng monyet berpotensi membawa virus yang dapat berpindah ke manungsa". Sri Nuryati, Berita Bumi. 14 Dhésèmber 2005. Dijupuk 4 September 2007.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  2. a b c d e f g h i j "Rezeki dari Topeng Monyet". Indosiar.com. 2 Mèi 2007. Dijupuk 4 September 2007.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  3. a b "Virus Maut di Balik Topeng". Koran Tempo. 18 Dhésèmber 2005. Dijupuk 4 September 2007.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)