Kekaisaran Romawi Kulon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Kakaisaran Romawi Kulon iku jeneng kang diwènèhaké marang Kakaisaran Romawi sisih kulon sawisé pambagéyané déning Diocletian. Pérangan iki duwé pabédan sosial kang akèh karo Krajan Romawi Wétan; ing ngendi kang Wétan tutur basané Yunani lan banjur mèlu Gréja Ortodoks Wétan lan Monofisitisme; lan kang Kulon tutur basané Latin lan banjur mèlu Katulik Roma.

Ing loro garis mau kakaisaran iki bener-bener kapisah, kang wétan Hellenistik kasil tetep manunggal, punjerané ing kiwa-tengené budaya Yunani (lan tetep ndeleng dhèwèké minangka "Roma" asli). Sing Wétan wis manunggal, paling ora kanthi budaya, wiwit nalika panelukan Alexander Agung ing abad kaping 4. Sauntara iku, kang kulon, sanajan gegandhèngan karo Latin, nanging kapérang saka budaya kang akèh lan kurang manunggal kang wis kaasimilasi déning wong Roma.

Pranala njaba[besut | besut sumber]