Pundong, Bantul

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Kecamatan Pundong, Bantul)
Jujug: pandhu arah, pados
Pundong
Kacamatan
Nagara Flag of Indonésia Indonésia
Propinsi Daerah Istimewa Yogyakarta
Kabupatèn Bantul
Government
 • Camat Drs. Boby Setiawan
Jembar 23,68 km²
Cacah padunung 32.887
Kapadhetan /km²

Pundong iku kacamatan ing kabupatèn Bantul, Daerah Istimewa Yogyakarta, Indonésia.Kacamatan Pundong papanipun wonten ing sisih kidul Kabupatèn Bantul tebihipun 10 km sarta tebih saking kuta Propinsi Daerah Istimewa Yogyakarta kirang langkung 18 km. Papan astronomis wonten ing 07º 57’ Lintang kidul lan 110º 20’ Bujur wetan.

Wewengkon[sunting | besut sumber]

  1. Sisih lor : Dalan Parangtritis, lan Kacamatan Jetis
  2. Sisih wetan : Kali Opak, lan Kacamatan Imogiri
  3. Sisih kidul : arga Sewu, Kacamatan Kretek, Kacamatan panggang, lan Kacamatan Purwosari
  4. Sisih kulon: Kali Winongo cilik, Dalan Parangtritis, lan Kacamatan Bambanglipuro
  • Kuta Kacamatan Pundong

Kuta Kacamatan Pundong wonten ing dusun Bodowaluh, Piring, Pundong, Tangkil, Baran, Menang,lan Kembangkerep.Kantor kacamatan wonten ing Dusun Piring, Désa Srihardono.

  • Kawontenan papan

Kawontenan papan ing Pundong rata, ing sisih kidul wonten arga nanging boten wonten patai, inggilipun 10 mil saking rerataning samudra.Siti pundong kagolong siti ingkang loh jinawi

  • Kawontenan lepen

Kacamatan Pundong dipun lewati lepen Opak ingkang pucukipun wonten pasisir Parangtritis nyigar désa Srihardono, Désa Seloharjo, lan Désa Panjangrejo,Ing désa Srihardono dipun lewati kali winongo ingkang mbatesi kacamatan Pundong kalian Kacamatan Bambanglipuro.

  • Jarjaring Mergi lan Transportasi

Kacamatan Pundong dipun lewati kalih mergi angeng, kapisan mergi sisih wetan ngubungaken Parangtritis-Yogyakarta nglewati Imogiri, mergi punika kagolong sepi, kapindo wonten ing sisih kulon ngubungaken Parangtritis-Yogyakarta namanipun mergi parangtritis, Mergi punika kagolong regeng lan kathah kacilakan . Mergi saking Sempalan Pundong - Pasar Pundong dumugi gunung puyuh lan Klegen - Pasar Pundong dumugi Canden kagolong mergi vital kangge warga Pundong. Wonten setunggal jalur Bis cilik ngliwati Pundong inggih punika Jalur Bantul-Bakulan-Canden-Pundong dumugi Gunung Puyuh.

Babat[sunting | besut sumber]

Saking jaman londo, Pundong didadosaken wewengkon tetanen. Wonten pungkasan abad 18, londo ndamel pabrik gendis dinamani Pabik Gendis Pundong. Mboten namung punika londo ndamel sarana rel kreta, stanplat, lan stasiun. Rumiyin, Pundong dados pemandheke kreta pungkasan wonten ing Bantul karang (sapunika Kabupatèn Bantul). Griya Walanda kathah kadamel wonten abad punika kayata ing wewengkon pabrik gula (sapunika SMA N 1 Pundong), wewengkon prapatan pundong (sapunika KUD Tani Rejo) lan wetan Peken Pundong ingkang dados gudang garem (sapunika dados rumah pribadi). Abad 19 pabrik gendhis gadahane londo tuna. Pungkasanipun sadaya sarana boten kangge maleh. Wonten jaman Jepang Rel kreta kathah ingkang dipunpindah dhateng Thailand dingge wesi buk. Pungkasan abad 19 pundong dipunterjang banjir ageng akibat luapane kaliopak. Ewonan griya karendem banjir lan risak. Rikala semanten, Sri Sultan Hamengkubuwono IX nggagas ndamel tanggul ageng wonten sisih pinggir lepen opak. Saksampunipun tanggul dados, wewengkon pundong bebas saking banjir. Ssaksampunipun kamardikan Indonésia, Kesultanan Ngayogyokarta nglebur kalian NKRI. Bab punika njalari pambagian wewengkon kabupatèn, kacamatan lan désa. Wiwitanipun Kacamatan Pundong lan kretek dados kacamatan anyar naminipun Kacamatan Kretek, nanging jaman orde baru, wewengkon Pundong misah saking Kacamatan Kretek lan kadamel Kacamatan Pundong. Wonten taun 2006, dinten sebtu 27 Mei 2006. Yogyakarta lan kiwo-tengenipun dipungoncang lindhu 6,2 sekala richter. Salah sijinipun wewengkon ingkas saestu risak diterjang lindu inggih punika Pundong. Ewonan nyawa kadudut serta kathah griya ingkang risak sanget. Bab punika dipun jalari groposipun siti lan cedak saking sesar Opak. kagem nyaeaken kahanan dibetahaken 2 taun. Taun 2008, wonten ing sisa pabrik gendhis, dipunbangun Pusat Rehabilitasi Terpadu Penyandang Cacat. Griyo rehab punika dipunkhususaken kangge bebana lindu.

-

Pranala jaba[sunting | besut sumber]

Cithakan:Kacamatan Pundong


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pundong,_Bantul&oldid=1050459"