Kebo bulé

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kebo bulé iku sawijining kéwan sing isih kalebu sajeroning subkulawarga bovinaelan ana ing kraton solo kan warna kulité putih semu abang utawa sok diarani Kebo Kyai Slamet[1].Kebo bulé iku salah sakwijining wujudé koleksi Kasunanan surakarta[1].Saben tauné, ing malem tanggal siji 1 sura, kebo bulé Kyai Slamet iku di arak mubeng kutha solo, amarga dianggep ampuh, nganti tletonge (tai kebo) gawé rebutan ing wong akèh[1].

Sajarah[besut | besut sumber]

Miturut pujangga kang misuwur ing Karaton Kasunanan Surakarta ya iku Yosodipuro, leluhur kebo kang wernané kulit bulé (putih rada abang)[2].Kebo bulé kang asalé saka Bupati Ponorogo kang diaturake Paku Buwono II, lan kanggo lakuné cucuk lampah (punggawa) saka pusaka karaton yang jenengé Kyai Slamet[1][2]..Ing sajeroning carita nganti sakiki kraton ora bisa caritakake utawa njelasake apa wujud saka pusaka Kyai Slamet [2].Karana tugasé njaga lan ngawal pusaka Kyai Slamet, bisa uga masarakat dadi salah terima nyebut kebo bulé karan Kebo Kyai Slamet, katarangan iku disampekake Wakil Pengageng Sasono Wilopo Karaton Surakarta, Kanjeng Raden Aryo (KRA) Winarno Kusumo [2].Biyèn, sajeroning Paku Buwono II ngoleki/nelusuri tlatah kanggo karaton kang énggal ing taun 1725, leluhuré kebo-kebo bulé mau diuculké, lan mlaku di derekake para abdi dalem karaton,saéngga akhiré mandek ana ing panggonan kang saiki dadi Karaton Kasunanan Surakarta –sakiwa-tengené 500 mèter arah selatan Kantor Balai Kota Sala [2].

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d Mertokusuma Sudikno.SH.Dr.Prof.Sajarah Kasunanan Surakarta.Sala.Kaca 125.1987
  2. a b c d e http://kabarsoloraya.com/2009/06/27/kebo-bule-simbol-tradisi-agraris-keraton-surakart. Kaunduh ing tanggal 08/03/2011.