Kasarujukan Roem-Roijén

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

[[Berkas:Permulaan1_zoom.jpg|ka|jmpl| Konferensi Konferensi Sabanjure Tabel Babak. Deleng: Prof. Dr. Supomo, Ali Sastroamidjojo, Mohammad Roem, Leimena, AK Pringgodigdo, Latuharhary, 14 April 1949 ]] [[Berkas:Dr._Van_Royen_over_de_Indonesische_kwestie_Weeknummer_49-01_-_Open_Beelden_-_17278.ogv|ka|jmpl|Menteri Luar Negeri Belanda van Roijen (rekaman Desember 1948, sebelum berangkat ke New York dalam perjalanan dari negosiasi Resolusi 67 Dewan Keamanan PBB yang akan memaksa Belanda untuk mengakui kemerdekaan Indonesia).]] Prajanjèn Roem-Roijén (saged dipunsebat Roem-Van Roijén Agreement ) inggih punika mupakatipun antawis Indonésia kaliyan Walanda ingkang dipunwiwiti saking tanggal 14 April 1949 saha pungkasanipun dipuntapak asma tanggal 7 Mèi 1949 wonten Hotèl Des Indès, Jakarta . Jeneng punika kajupuk saking kalih pangarep delegasi, Mohammad Roém saha Hérman van Roijén . Ancasipun saking rapat inggih punika kagem ngatasi sengkèta babagan kamardikan Indonèsia sakdéréngipun Konperènsi Méja Bundar wonten The Hague taun ingkang sami. Prajanjèn punika rekasa sanget saengga mbetahaken Bung Hatta saking pangasingan wonten Bangka, uga Sri Sultan Hamengkubuwono IX saking Yogyakarta kagem nguataken solah bawa Sri Sultan HB IX dhateng Pamarèntah Républik Indonésia wonten Yogyakarta, kados ngendikanipun Sultan Hamengku Buwono IX inggih punika "Yogjakarta punika Republièk Indonésiè ( Yogyakarta inggih punika Républik Indonésia).[butuh sitiran]

Kasarujukan[besut | besut sumber]

Asilipun rapat punika:

  • Angkatan Bersenjata Indonesia bakal mungkasi sedaya kagiyatan gerilya
  • Pamaréntah Républik Indonésia bakal rawuh wonten Konferènsi Méja Bundar
  • Pamréntahan Républik Indonésia wangsul dhatengYogyakarta
  • Angkatan Bersenjata Belanda bakal mungkasi operasi militèr saha nguwalaken sedaya tawan perang

Wonten tanggal 22 Juni, patemon sanès dipun-gelar saéngga ngasilaken kasarujukan:

  • Kedaulatan negara bakal dipasrahaken dhateng Indonésia kanthi lengkap lan tanpa syarat miturut Prajanjèn Rènville taun 1948
  • Walanda kaliyan Indonesia bakal ndamel aliansi andhedhasar sukarela saha hak-hak ingkang sami
  • Hindhia-Walanda Hindhia bakal maringaken sedaya hak, kakuwatan saha kawajiban dhateng Indonésia

Sakdèrèngipun prajanjèn[besut | besut sumber]

Wonten 6 Juli, Sukarno kaliyan Hatta kondur saking pengasingan dhateng Yogyakarta, ibukota sawetara Républik Indonésia. Wonten 13 Juli, kabinèt Hatta ngesahaken prajanjèn Roem-van Roijén saha Sjafruddin Prawiranegara ingkang njabat dados présidèn Pamerintahan Darurat Républik Indonésia (PDRI) saking tanggal 22 Dèsèmber 1948 nyaosaken malih mandatipun dhateng Soekarno uga sacara resmi mungkasi kawontenan PDRI wonten tanggal 13 Juli 1949.

wonten tanggal 3 Agustus, gencatan pusaka antawisipun Walanda kaliyan Indonésia dipunwiwiti wonten Jawa ( 11 Agustus ) uga Sumatra ( 15 Agustus ). Konferènsi Méja Bundar ngrampungaken kasarujukan babagan sedaya masalah wonten acara patemon, kajaba kagem prakaraWalanda .

Pranala njaba[besut | besut sumber]