Karang Malang Gedhé

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Karang Malang Gedhé
Karang Penghalang Besar lepas pasisir Queensland
Situs Warisan Donya UNESCO
Pernah Ostrali Edit this on Wikidata[1][2]
Laladan 34,893,402.8830109 ha (3.7558946276689×1012 sq ft) [2]
Paugeran vii, viii, ix, x[3]
Rujukan 154
Koordhinat 18°17′10″S 147°42′00″E / 18.286111111111°S 147.7°E / -18.286111111111; 147.7
Prasasti 1981 (Sèsi 5th)
Situs jaringan www.gbrmpa.gov.au

Karang Malang Gedhé (Ning Basa Inggris: Great Barrier Reef) ya iku nglumpuk terumbu karang kang gedhé dhéwé ning donya, kurang luwih cacahé 300 karang lan 900 pulo, kang dawane 2.600 km.[4] Papan panggome ning Segara Koral, Pasisirne Queensland ning sisih kulon segara Australia. Panggonan Karang kang paling Gedhé iku kalebu kang di rumati saka Taman Karang malang gedhé (Great Barrier Reef Marine Park).[4] Karang Penghalang Besar (KPB) bisa ditonton saka njaba awang-awang lan kadang kala bisa diarani organisme tunggal kang gedhé dhéwé ning donya.[5] Ning kasunyatane, iku dumadi saka yutanan organisme cilik-cilik, kang luwih misuwur kanggo jeneng polip koral (coral polyp).[5] KPB kapilih kanggo dadi salah sawijining Situs Warisan Donya UNESCO ning taun 1981.[5] Sugehe biodiversitasnya, banyune kang katon anget lan bening, sarta cerakke saka fasilitias utawa piranti ngapung kang mau live aboards, nggawe karang iki dadi panuju wisata kang misuwur, mligi kanggo para penyelam scuba.[5] akèh kutha lan dalan ning pasisir pasisir iki Queensland kang nawarke wisata segara ning karang saben dinane.[5] Sapirangan pulo kontinental uga wis maleh fungsine dadi resor.[5]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. http://www.greatbarrierreef.org/about-the-reef/.
  2. a b http://data.gov.au/dataset/2016-soe-her-aus-national-heritage; P577: 7 Juni 2017; P813: 21 Juli 2017.
  3. http://whc.unesco.org/en/list/154.
  4. a b [1] (diakses tanggal 15 Juli 2011)
  5. a b c d e f [2] (diakses tanggal 15 Juli 2011)