Wangsa Syailéndra

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Karajan Sailendra)

Wangsa iki milut agama Buddha Mahayana lan nguasai Karajan Mataram Kuna wiwit taun 752 M. Leluhur dinasti utawa wangsa Syailendra iki dinuga saka daratan Indocina (saiki Kamboja dan Vietnam kidul).

Raja-raja[besut | besut sumber]

Jeneng raja-raja saka Wangsa Syailendra iku katulis ing prasasti Ligor, prasasti Nalanda lan prasasti Klurak.

  • Bhanu (752-775), raja pertama lan pendiri Dinasti Syailendra
  • Wisnu (775-782), Candhi Borobudur wiwit dibangun
  • Indra (782-812), nyerang lan ngalahake Kerajaan Chenla (Kamboja), uga nguasai kerajaan iku nganti 12 taun
  • Samaratungga (812-833), Candhi Borobudur rampung dibangun
  • Pramodhawardhani (833-856), nikah karo Rakai Pikatan saka Dinasti Sanjaya
  • Balaputradewa (833-850), nyingkir teng kerajaan Sriwijaya

Uga pirsani[besut | besut sumber]