Kapulaga ireng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Cardamom Large.JPG

Amomum subulatum, uga dikenal minangka kapulaga Ireng, kapulaga bukit, kapulaga Bengal, kapulaga luwih gedhe, kapulaga India, kapulaga Nepal, kapulaga sayap, kapulaga gedhe, [1] [2] utawa kapulaga coklat, minangka tanduran ramuan abadi ing kulawarga Zingiberaceae . Sawijining wiji pods duwe kuwat, kamfer -like roso, karo karakter Smoky asalé saka cara saka pangatusan. Ing basa Hindi diarani बड़ी इलाइची (baḍī ilāichī).

Polong digunakake minangka rempah -rempah, kanthi cara sing padha karo polong kapulaga India ijo, nanging kanthi rasa sing beda. Beda karo kapulaga ijo, bumbu iki arang digunakake ing masakan sing legi. Rasa lan ambune asap asale saka cara tradisional pangatusan ing geni sing mbukak.

Spesies[besut | besut sumber]

Paling ora ana rong spesies kapulaga ireng sing beda: Amomum subulatum (uga dikenal minangka kapulaga Nepal) lan Amomum tsao-ko . Polong A. subulatum, sing digunakake utamane ing masakan India lan masakan regional Pakistan, paling cilik saka loro kasebut, dene polong A. tsao-ko sing luwih gedhe (Cina: wikipedia: 草 果; pinyin: cǎoguǒ ; Vietnam: thảo quả ) digunakake ing masakan Vietnam lan masakan Tionghoa, utamane sing ana ing propinsi Sichuan .

Produksi medis[besut | besut sumber]

Produsen kapulaga ireng paling gedhe yaiku Nepal, banjur India lan Bhutan . Ing obat tradisional Tionghoa, kapulaga ireng digunakake kanggo gangguan weteng lan malaria .  Ing tradisional medicine India, decoction saka Amomum subulatum rhizomes digunakake ing terapi jaundice . [3]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. http://www.miltopexports.com/cardamom.htm
  2. "Big Cardamom Cultivation in Bhutan - Production - Consumption".
  3. Tewari D, Mocan A, Parvanov ED, Sah AN, Nabavi SM, Huminiecki L, Ma ZF, Lee YY, Horbańczuk JO, Atanasov AG. Ethnopharmacological Approaches for Therapy of Jaundice: Part I. Front Pharmacol. 2017 Aug 15;8:518. doi: 10.3389/fphar.2017.00518.