Kali Saraswati

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
(Dilih saka Kali Saraswati Weda)
Gambar kang dijupuk déning satelit NASA lan nuduhake mantan kali kang ana ing nagara bagean Gujarat, India.

Kali Saraswatī ya iku kali kang ana ing kitab suci Hindhu, Weda.[1] Ana ing basa Sansekerta saras kang tegesé sawijining tlaga utawa genangan banyu lan watī (saka wntī, bentuk tingkat nol sufiks -want) kang tegese wanita kang nduwèni.[1] Miturut kitab Rgweda, Saraswati ya iku kang paling gedhe lan paling penting saka kali suci kang cacahe ana pitu.[1] Kali iki wis diidentifikasikake karo karo kali-kali kang ana utmane ya iku kali Ghaggar-Hakra ana ing India lan Pakistan lang alirane diterusake menyang kali Raini Nala.[2] Usul liyane ya iku Kali Helmand ana ing Afganistan, kang dhisike duwé jeneng kali Harahvaiti.[2] Jeneng "Sarasvati" asale saka basa Avesta.[2] Kali kang ana ing Afghanistan iki ngalir menyang sawijining tlaga cilik kang ana ing dataran dhuwur Iran, lan ora padha karo kang digambarake ana ing Rgweda ngenani kali kang ngalir menyang segara.[2] Saliyane iku uga ana sawijining kali liyane ing Iran kang dijenengi karo jeneng kang padha.[2] Fotografi satelit kang nuduhake wis tau ana kali kang gedhe ana ing kulon segara India[2]. Muara kali iki ambane antara telu nganti tekan sepuluh kilometer.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Kali Saraswati ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kali_Saraswati&oldid=1029446"