Kali Jordan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
River Jordan (Hebrew: נהר הירדן, nehar hayarden,
Arabic: نهر الأردنnahr al-urdun
)
Jordan River 2.jpg
Countries Israèl, Jordan, Palestinian Authority
Tributaries
 - left Banias River, Dan River
 - right Hasbani River, Iyon River
Landmarks Sea of Galilee, Dead Sea
Mouth Dead Sea
Length 251 km (156 mi)
JordanRiver en.svg
The Jordan River runs along the border between Israèl, the West Bank and the Kingdom of Jordan

Kali Jordan (Hebrew: נהר הירדן nehar hayarden, Arabic: نهر الأردن nahr al-urdun) iku kali ing Asia Kidul-kulon mili ngliwati Lembah Great Rift tumuju menyang Segara Mati. Miturut sajarah lan agama, kali iki minangka kali kang paling dianggep suci ing donya.[1]

Kali iki dawané 251 kilomèter (156 mil). Anak utawa cawang kaliné (tributary) ya iku:

  1. Hasbani (Hebrew: שניר senir, Arabic: الحاصباني hasbani), kang mili saka Libanon.
  2. Banias (Hebrew: חרמון hermon, Arabic: بانياس banias), saka sumber (spring) ing Banias ing sikilé Gunung Hermon.
  3. Dan (Hebrew: דן dan, Arabic: اللدان leddan), sumberé uga saka Gunung Hermon.
  4. Kali Iyon (Hebrew: עיון iyon, Arabic: دردره derdara or براغيث braghith), kang mili saka Libanon.

Kapapat kali mau nggabung dadi Kali Jordan ing Israèl sisih lor, cedhak kibbutz Sede Nehemya. Kali iki mili mudhun kanthi rikat sajeroning 75 kilomèter tumuju menyang tlatah rawa Lake Hula, kang dumunung sethithik sangisoré luahing segara ing Segara Galilee. Metu saka tlaga, iliné mudhun manèh watara 25 kilomèter tumuju menyang Segara Galilee. Pérangan pungkasan luwih rata, lan kali wiwit mili ménggak-mènggok sadurungé mlebu menyang Segara Mati, kang dumunung watara 400 mèter sangisoré lumahing segara lan minangka segara buntu. Loro cawang kali utama mili saka wétan ing pérangan pungkasan ya iku: Kali Yarmouk lan Jabbok.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Ramit Plushnick-Masti. "Raw Sewage Taints Sacred Jordan River". Associated Press. Dijupuk 2007-04-10. 

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]