Kacang dara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/Cithakan:Taxonomy/Cajanus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Pigeon pea
Cajanus cajan, flowers.jpg
Klasifikasi ngèlmiah e
Unrecognized taxon (fix): Cajanus
Spésies: Template:Taxonomy/CajanusC. cajan
Jeneng binomial
Cajanus cajan
(L.) Millsp.

Kacang dara ( Cajanus cajan ), uga dikenal minangka pigeonpea, gram abang, tur, [1] pwa kongo ing Haiti, [2] guandú lan frijol de palo ing Ibero-America, utawa minangka kacang polong gungo ing Jamaika, [3] minangka legum saka kulawarga Fabaceae . Wiwit dijenengi ing bawana India paling ora 3.500 taun kepungkur, wiji kasebut dadi panganan umum ing Asia, Afrika, lan Amerika Latin. Dikonsumsi kanthi akeh ing Asia Kidul lan minangka sumber protein utama kanggo populasi anak bawana India. Iki minangka iringan utama kanggo beras utawa roti (roti rata) lan status panganan pokok ing saindenging India lan India. Kacang polong ing sawetara wilayah minangka panen penting kanggo pupuk ijo, nganti 90 kg nitrogen saben hektar. [4] Asal-Usul saka kacang polong dara uga bisa digunakake minangka kayu bakar, pagar lan gandum.

Kembang kacang japati ing Sydney 2019
Pisah kacang merpati, digunakake kanggo nggawe Daal / Pappu, panganan pokok saben dina ing India

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Biology of Cajanus cajan (Pigeonpea)" (PDF). Ministry of Environment, Forest and Climate Change (India). October 2016. Dibukak ing 2020-06-21.
  2. "Fresh and local: delicious Haitian produce not to miss this December · Visit Haiti". Visit Haiti (ing basa Inggris). 2018-11-21. Dibukak ing 2020-04-29.
  3. "Jamaican Ingredient: Gungo Peas". Dibukak ing 2020-04-24.
  4. Adu-Gyamfi, Joseph J.; Myaka, Fidelis A.; Sakala, Webster D.; Odgaard, Rie; Vesterager, Jens M.; Jensen, Henning Høgh (2007). "Biological nitrogen fixation and nitrogen and phosphorus budgets in farmer-managed intercrops of maize-pigeonpea in semi-arid southern and eastern Africa". Plant and Soil. 295 (1–2): 127–136. doi:10.1007/s11104-007-9270-0. ISSN 0032-079X.