Kaca Utama

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Kaca Utami)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
ꦱꦸꦒꦼꦁ​ꦫꦮꦸꦃ​ꦮꦺꦴꦤ꧀ꦠꦼꦤ꧀​ꦲꦶꦁ​ꦮꦶꦏꦶꦥꦺꦢꦶꦪ​ꦲꦧꦱ​ꦗꦮꦶ
Sugeng Rawuh Wonten ing Wikipédia Abasa Jawi


margin-right:20px
Tumut ngregengaken Wikipedia basa Jawi?

Sapunika wonten 48.485 artikel kanthi 25.078 panganggé ingkang kacathet.
You don't speak Javanese? Find more about this language!


Budaya
Budaya
Èlmu
Èlmu
Filsafat
Filsafat
Geografi
Geografi
Jawa
Jawa
Sejarah
Sajarah
Masyarakat
Sosiologi
Seni
Seni
Tokoh
Tokoh
Wayang
Wayang
Artikel pinilih wulan punika
Pramoedyaanantatoer.jpg

Pramoedya Ananta Toer (Blora, Jawa Tengah 6 Februari 1925Jakarta 30 April 2006) dianggep minangka salah sijiné pengarang sing produktif ana sajroning sajarah sastra Indonesia. Pramoedya wis ngasilaké luwih saka 50 karya lan uwis diterjemahaké menyang luwih saka 41 basa. Pramoedya, utawa asring dicekak dadi "Pram", lair ing Blora, sing dumunung ana ing jantungé Pulo Jawa, ing taun 1925 minangka anak pembarep. Bapaké dadi guru, déné ibuné dodolan sega. Jeneng asli Pramoedya yaiku Pramoedya Ananta Mastoer, kaya sing katulis sajroning kolèksi crita cekak semi-otobiografiné sing judulé Cerita Dari Blora. Amarga jeneng keluarga Mastoer (jenengé bapaké) dirasa rada aristokratik, mulané dhèwèké ngilangaké awalan Jawa "Mas" saka jeneng kuwi mau lan nggunaaké "Toer" minangka jeneng keluargané. Pramoedya mlebu Sekolah Kejuruan Radio ing Surabaya, lan sakbanjuré nyambut gawé dadi juru tik layang kabar Jepang ing Jakarta nalika jaman pendhudhukan Jepang ing Indonesia.

Sakjroning jaman perang kamardikan Indonesia, dhèwèké mèlu mlebu klompok militèr ing Jawa lan kerep dipapanké ing Jakarta. Pram sregep nulis crita cekak sarta buku sakjroning karir militèré lan nalika dikunjara Walanda ing Jakarta taun 1948 lan 1949. Ana ing taun 1950-an Pram manggon ing Negara Walanda minangka bagéan saka "program pertukaran budaya", lan nalika mulih menyang Indonesia Pram dadi anggota Lekra, salah sijining organisasi sayap kiwa ing Indonesia. Gaya penulisané owah jroning wektu kuwi, kayadéné kang dikatonaké ana ing karyané Korupsi, fiksi kritik tumrap pamong praja sing keblasuk ing ajang korupsi. Bab iki mujudaké friksi antara Pram lan pamaréntahan Soekarno.

Sajroning kurun wektu kuwi mau, Pram wiwit nyinaoni panyiksan tumrap Tionghoa Indonesia, lan sak banjuré wiwit kekanthènan karo para penulis ing Tiongkok. Sacara khusus, Pram nerbitaké rangkéan kirim-kiriman layang karo penulis Tionghoa bab sajarah Tionghoa ing Indonesia, kanthi judhul Hoakiau di Indonesia. Pram mono sawijining kritikus sing ora nggatèkaké pamaréntahan sing Jawa-sèntris tumrap kaperluan lan aspirasi saka dhaérah liya ing Indonesia, lan ngusulaké supaya pamaréntahan kudu dipindahaké menyang njaban Pulo Jawa. Ana ing taun 1960-an Pram ditahan déning pamaréntahan Soeharto amarga pandhangan pro-Komunis Tiongkok-é. Bukuné dilarang lan dhèwèké ditahan tanpa prosès pengadilan ing Pulo Nusakambangan ing lepas pantai Pulo Jawa, lan pungkasané dibuang ing Pulo Buru ing kawasan wétan Indonesia.

Artikel pilihan sanèsipun...


Gambar pinilih wulan punika
Majapahit, Piggy Bank.jpg
   
Prakawis Wikipèdia Jawi

Proyèk Wikipedia punika gadhah don ndamel bauwarna ingkang pepak piyambak ing sedaya basa ing saubengipun donya. Wonten kaca punika, sinten kémawon ingkang ngersakaken ngasta Wikipédia ing basa Jawi saged amujudaken. Saged mawi basa Jawi krama utawi saged ugi ing basa ngoko. Ananging manawi saged, langkung saé nyerat mawi basa krama. Isi Wikipedia wonten saandhaping Lisensi Dhokumèntasi Bébas GNU, tegesipun inggih bébas kaliyan bakal bébas ngantos salaminipun. Ugi kapurih kersa mriksani hak cipta kanggé katrangan langkung prakawis hak cipta, sumber kabikak, saha isi bébas. Kanggé pacoban mangga nyobi nyunting ing kothak wedhi
(katrangan ing basa Jawa ngoko)

Prastawa énggal
Penembakan Charlie Hebdo
  • 11 Jan 2015 Ing Mozambik, 69 jiwa tiwas lan langkung saking 200 jiwa dipunopname ing griya sakit sasampunipun ngombé bir ingkang karacunan.
  • 7 Jan 2015 Tiga tiyang jaler kanthi gaman nyerang kantor majalah satir Charlie Hebdo (gambar) ing Paris niwasaken 12 jalmi.
  • 4 Jan 2015 Para arkeolog ngumumaken pamangkepanggihipun makam ratu Mesir kuna ingkang sadèrèngipun èboten kinawruhan, Khentakawess III.
  • 1 Jan 2015 Lituania dados anggota ka-19 Eurozone.
  • 31 Des 2014 Sabotenipun 36 tiwas wonten ing prastawa surung-surungan nalika perayaan Wengi Warsa Énggal ing Shanghai.

sunting

30 Juli wonten ing sajarah
Wikimedia-logo-20px.png Proyèk Wikimedia kagandhèng

Wikipedia punika satunggiling ènsiklopédhi bébas ingkang dipunopèni déning Yayasan Wikimedia tanpa bathi ingkang nglampahaken kathah proyèk wiki multibasa:

Wiktionary
Bausastra Jawi
Wikibooks
Buku tèks kaliyan manual bébas abasa Jawi
Wikidata
Basis data bébas
Commons
Berkas multimédhia bébas
Wikispecies
Prakawis spésies
Wikinews
Sumber warta bébas
Wikiquote
Kumpulan kutipan
Meta-Wiki
Ko'ordinasi proyèk Wikimedia


Wikipedia-logo-20px.png Wikipédia wonten ing basa sanèsipun
  • Langkung saking 2.000.000 artikel:

English

  • Langkung saking 200.000 artikel:

Deutschfrançaispolski日本語italianoNederlandsespañolportuguêsрусскийsvenska中文norsk bokmålsuomi

  • Langkung saking 100.000 artikel:

catalàукраїнськаTürkçečeštinamagyarromânăVolapükEsperantodanskslovenčina한국어العربيةBahasa IndonesiaBahasa Melayu

  • Langkung saking 50.000 artikel:

עבריתTiếng Việtlietuviųslovenščinaсрпски / srpskiбългарскиeestiفارسیhrvatskiनेपाल भाषाSimple EnglishKreyòl ayisyennorsk nynorsk

  • Langkung saking 25.000 artikel:

galegoไทยతెలుగుΕλληνικάeuskaraCebuanoहिन्दीмакедонскиქართულიLatinaLëtzebuergeschbosanskibrezhonegíslenska

Daftar pepakStatistik multibasa
Ko'ordinasi multibasaMiwiti Wikipedia énggal

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaca_Utama&oldid=886533"