Kaca Utama

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
ꦱꦸꦒꦼꦁ​ꦫꦮꦸꦃ​ꦮꦺꦴꦤ꧀ꦠꦼꦤ꧀​ꦲꦶꦁ​ꦮꦶꦏꦶꦥꦺꦢꦶꦪ​ꦲꦧꦱ​ꦗꦮꦶ
Sugeng Rawuh Wonten ing Wikipédia Abasa Jawi


margin-right:20px
Tumut ngregengaken Wikipedia basa Jawi?

Sapunika wonten 48.484 artikel kanthi 25.120 panganggé ingkang kacathet.
You don't speak Javanese? Find more about this language!


Budaya
Budaya
Èlmu
Èlmu
Filsafat
Filsafat
Geografi
Geografi
Jawa
Jawa
Sejarah
Sajarah
Masyarakat
Sosiologi
Seni
Seni
Tokoh
Tokoh
Wayang
Wayang
Artikel pinilih wulan punika
Upin & Ipin lan Kanca

Upin lan Ipin yaiku salah sijining film animasi kanggo bocah cilik kang pisanan metu tanggal 14 September 2007 ing Malaysia kang disiarake dening TV. Film iki digawe dening Les'Copaque. Wiwitane film iki duweni ancas kanggo nyinaoni boah ilik supaya bisa luwih ngresepi sasi Pasa.Saiki Upin lan Ipin wis duwe telung mangsa metu. Ing Indonesia, Upin lan Ipin disiarake dening MNCTV.Ing Turki, Upin lan Ipin wdisiarake ing Hilal TV.Film iki suwene mung 5-7menit saben episodene. Kartun iki disiarake saben dina ing TV9 jam 16.30 lan ing MNCTV saben dina jam 8 bengi.

Sajarah

Wiwitane Upin lan Ipin kelebu ide saka film geng:Pengembaraan Bermula, Upin lan Ipin digawe dening Mohd.Nizam Abdul Razak, Mohd. Safwan Abdul Karim, lan Usamah Zaid, wong-wong kang duwe Les'opaque. Katlune kuwi biyene mahasiswa saka multimedia Univesty Malaysia kang wiwitane kerja mawa karyawan ing organisasi animasi sadurunge ketemu bakul lenga lan gas, Haji Burhanuddin Radzi lan bojone kang jenenge H. Ainon Ariff ing tahun 2005, banjur mbuka organisasi Les' opaque.

Pisanane, Upin lan Ipin disiarake khusus kanggo nyambut sasi Pasa ing tahun 2007 supaya ndindik bocah-bocah cilik babagan teges lan pentinge sasi Ramadhan. kartun kang pisanane digawe 4 menit kanggo ngerti panarimane masarakat. Saka kono bisa dingerteni yen Upin lan Ipin akeh disenengi dening masyarakat.

Nizam peraya yen aspek budaya Malaysia kang katare mawa kampung kang prasaja bisa disenengi dening pasar Internasional. lan uga reputasi Les' Copaque mawa organisasi misuwur wiwit digawe dening ppopularitas Upin lan Ipin ora mung ing Malaysia, nanging ana ing perangan negara liya kang nyiarake Upin lan Ipin kelebu Indonesia.

Proses animasi Upin lan Ipin nggunakake perangkat lunak GI Autodesk Maya. Ana ing sidang media perangkat lunak animasi tahun 2009, ketua Perangang Les'Copaque, Fuad Md. Din ngewenehi ngerti "salah satunggaling ancas milih kartun iki yaiku amerga proses panggawene gampang.

Tahun 2009, Nizam, Safwan lan Anas ninggalake Les'Copaque kanggo ngadegake studio animasi anyar yaiku Animonsta Studios, nanging seri animasi Upin lan Ipin isih ajeg diterusake dipimpin dening Haji Burhanuddin mawa direktur.

Upin lan Ipin yaiku bocah kembar kang isih cilik kang urip bareng Kak Ros lan Mak Uda (biasane diundang Opah) ing Kampun Durian Runtuh sawise sedane wong tuwane rikala isih bayi. Upin lan Ipin sekolah ing Tadika Mesra kang ora adoh saka kampung, kang kekancan karo bocah cilik liya sing karaktere werna-werna, kaya Mei Mei kang lucu lan pinter, Jarjit Singh kag seneng nggawe lucu lan nggawe pantun, Ehsan kang seneng dhewekan, cerewet lan uga mangan, Fizi (ponakane Ehsan) kang wani lan senengane ngejek wong liya lan Mail kang duwe kanisan dodolan, seneng nglamun lan ngantuk amerga dheweke dodol pitik sewengi lan pinter ngitung.

Artikel pilihan sanèsipun...


Gambar pinilih wulan punika
   
Prakawis Wikipèdia Jawi

Proyèk Wikipedia punika gadhah don ndamel bauwarna ingkang pepak piyambak ing sedaya basa ing saubengipun donya. Wonten kaca punika, sinten kémawon ingkang ngersakaken ngasta Wikipédia ing basa Jawi saged amujudaken. Saged mawi basa Jawi krama utawi saged ugi ing basa ngoko. Ananging manawi saged, langkung saé nyerat mawi basa krama. Isi Wikipedia wonten saandhaping Lisensi Dhokumèntasi Bébas GNU, tegesipun inggih bébas kaliyan bakal bébas ngantos salaminipun. Ugi kapurih kersa mriksani hak cipta kanggé katrangan langkung prakawis hak cipta, sumber kabikak, saha isi bébas. Kanggé pacoban mangga nyobi nyunting ing kothak wedhi
(katrangan ing basa Jawa ngoko)

Prastawa énggal
Penembakan Charlie Hebdo
  • 11 Jan 2015 Ing Mozambik, 69 jiwa tiwas lan langkung saking 200 jiwa dipunopname ing griya sakit sasampunipun ngombé bir ingkang karacunan.
  • 7 Jan 2015 Tiga tiyang jaler kanthi gaman nyerang kantor majalah satir Charlie Hebdo (gambar) ing Paris niwasaken 12 jalmi.
  • 4 Jan 2015 Para arkeolog ngumumaken pamangkepanggihipun makam ratu Mesir kuna ingkang sadèrèngipun èboten kinawruhan, Khentakawess III.
  • 1 Jan 2015 Lituania dados anggota ka-19 Eurozone.
  • 31 Des 2014 Sabotenipun 36 tiwas wonten ing prastawa surung-surungan nalika perayaan Wengi Warsa Énggal ing Shanghai.

sunting

3 Agustus wonten ing sajarah


Wikimedia-logo-20px.png Proyèk Wikimedia kagandhèng

Wikipedia punika satunggiling ènsiklopédhi bébas ingkang dipunopèni déning Yayasan Wikimedia tanpa bathi ingkang nglampahaken kathah proyèk wiki multibasa:

Wiktionary
Bausastra Jawi
Wikibooks
Buku tèks kaliyan manual bébas abasa Jawi
Wikidata
Basis data bébas
Commons
Berkas multimédhia bébas
Wikispecies
Prakawis spésies
Wikinews
Sumber warta bébas
Wikiquote
Kumpulan kutipan
Meta-Wiki
Ko'ordinasi proyèk Wikimedia


Wikipedia-logo-20px.png Wikipédia wonten ing basa sanèsipun
  • Langkung saking 2.000.000 artikel:

English

  • Langkung saking 200.000 artikel:

Deutschfrançaispolski日本語italianoNederlandsespañolportuguêsрусскийsvenska中文norsk bokmålsuomi

  • Langkung saking 100.000 artikel:

catalàукраїнськаTürkçečeštinamagyarromânăVolapükEsperantodanskslovenčina한국어العربيةBahasa IndonesiaBahasa Melayu

  • Langkung saking 50.000 artikel:

עבריתTiếng Việtlietuviųslovenščinaсрпски / srpskiбългарскиeestiفارسیhrvatskiनेपाल भाषाSimple EnglishKreyòl ayisyennorsk nynorsk

  • Langkung saking 25.000 artikel:

galegoไทยతెలుగుΕλληνικάeuskaraCebuanoहिन्दीмакедонскиქართულიLatinaLëtzebuergeschbosanskibrezhonegíslenska

Daftar pepakStatistik multibasa
Ko'ordinasi multibasaMiwiti Wikipedia énggal

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaca_Utama&oldid=886533"