Juru bedhag-kayal

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Juru bedhag-kayal iku manungsa kang urip sajeroning bebrayan kang olèhé olèh dhaharan saka ngluru (sarana ngayal utawa mbedhag), kuwalikané ya iku bebrayan tani kang uripé gumantung spésies-spésies ingon.

Mbedhag lan ngayal iku sarana adhaptasi manungsa pisanan lan kang paling ndayani, awit dumadi ing sajeroning 90 persèn sujarah manungsa.[1] Samekaré kawruh tetanèn, juru bedhag-kayal ing manéka papan kang wurung owah saka adaté nuli dikèngseraké utawa diteluk déning wong tani utawa angon.

Bebrayan saiki mung ana sathithik kang kagolong juru bedhag-kayal, déné akèh kang saliyané ngluru pangan uga nandur cara hortikultur lan/utawa ngingu kéwan.[2][3]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Lee, Richard B.; Daly, Richard Heywood (1999). Cambridge Encyclopedia of Hunters and Gatherers. Cambridge University Press. k. inside front cover. ISBN 9780521609197. 
  2. Codding, Brian F.; Kramer, Karen L. eds. (2016). Why Forage? Hunters and Gatherers in the Twenty-first Century. Santa Fe, Albuquerque: School for Advanced Research, University of New Mexico Press. ISBN 9780826356963. 
  3. Greaves, Russell D.; et al. (25 contributors) (2016). "Economic activities of twenty-first century foraging populations". Why Forage? Hunters and Gatherers in the Twenty-First Century. Santa Fe, Albuquerque: School for Advanced Research, University of New Mexico Press. kk. 241–262. ISBN 9780826356963.