Joséph Lister

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Joseph Lister, 1st Baron Lister
Photograph 1902
Photograph 1902
Miyos (1827-04-05)5 April 1827
Upton, Essex
Tilar donya 10 Fèbruari 1912(1912-02-10) (umur 84)
Walmer, Kent
Kabangsan United Kingdom
Bidhang Medicine
Lembaga University of Glasgow
University of Edinburgh
University of London
Lulusan saking University of London
Kaahlian Surgical sterile techniques

Joseph Lister lair taun 1827 ing Upton Inggris inggih punika salah satunggalipun ahli bedhah ingkang nepangaken bab ngginakaken antiseptik.[1] Taun 1852 panjenenganipun pikantuk gelar dhokter saking Universitas College London minangka mahasiswa ingkang nggadhahi prèstasi ingkang saé.[1][2] Taun 1861 panjenenganipun dados ahli bedah ing griya sakit Karajan Glasgow ngantos wolung taun.[2] Wonten taun-taun punika Lister ngembangaken metodhe antisèptik wonten ing kawruh bedhah.[2] Ing griya sakit punika, Lister nggadhahi tugas dados petugas operasi. Ing tugas punika, panjenenganipun kaget amargi “angka kematian” inggil sanget.[2] Lister nyobi madosi sebabibun.[2] Taun 1865, Lister maos koran ingkang isisnipun nepangaken téyori penyakit kuman déning Louis Pasteur.[2] Sasampunipun maos, Lister pikantuk gagasan énggal. Menawi penyakit punika amargi kuman, mangka nyegahipun inggih punika kanthi mejahi kuman punika sadèrèngipun nempel dhateng “luka”.[2] Kanthi ngginakaken Carbolik Acid, ingkang saged mejahi kuman.[2] Sadèrèngipun nglaksanakaken bedah utawi operasi, Lister nyemprotaken “carbolic acid” wonten kamar operasi minangka antiseptik.[2] Asilipun sae sanget, “angka kematian” saged mandhap. Ing antawisipun taun 1861-1865, “angka kematian” tiyang jaler rata-ratanipun 45%, lan ing taun 1869 saged mandhap dados 15%.[2] Lister pikantuk kanugrahan ingkang manéka warni.[2] Panjenenganipun dados pandheganipun "Royal Society", lan dados dhokter pribadi Ratu Inggris. Panjenenganipun tilar donya ing Walmer, Inggris.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b (id)Joseph Lister dipunundhuh tanggal 25 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l (id)[Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]

Pranala njawi[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Joséph_Lister&oldid=1105919"