Joséph Lister

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Joseph Lister, 1st Baron Lister
Joseph Lister 1902.jpg
Photograph 1902
Lair (1827-04-05)5 April 1827
Upton, Essex
Pati 10 Fèbruari 1912(1912-02-10) (umur 84)
Walmer, Kent
Bangsa United Kingdom
Alma mater University of London
Kondhang ing Surgical sterile techniques
Karièr ngèlmiah
Babagan Medicine
Institutions University of Glasgow
University of Edinburgh
University of London

Joseph Lister lair taun 1827 ing Upton Inggris inggih punika salah satunggalipun ahli bedhah ingkang nepangaken bab ngginakaken antisèptik.[1] Taun 1852 panjenenganipun pikantuk gelar dhokter saking Universitas College London minangka mahasiswa ingkang gadhah prèstasi ingkang saé.[1][2] Taun 1861 panjenenganipun dados ahli bedhah ing griya sakit Karajan Glasgow ngantos wolung taun.[2] Wonten taun-taun punika Lister ngembangaken metodhe antisèptik wonten ing kawruh bedhah.[2] Ing griya sakit punika, Lister gadhah tugas dados petugas operasi. Ing tugas punika, panjenenganipun kaget amargi “angka kematian” inggil sanget.[2] Lister nyobi madosi sebabibun.[2] Taun 1865, Lister maos koran ingkang isisnipun nepangaken téyori lelara kuman déning Louis Pasteur.[2] Sasampunipun maos, Lister pikantuk gagasan énggal. Manawi lelara punika amargi kuman, mangka nyegahipun inggih punika kanthi mejahi kuman punika sadèrèngipun nempel dhateng “luka”.[2] Kanthi ngginakaken Carbolik Acid, ingkang saged mejahi kuman.[2] Sadèrèngipun nglaksanakaken bedhah utawi operasi, Lister nyemprotaken “carbolic acid” wonten kamar operasi minangka antisèptik.[2] Asilipun saé sanget, “angka kematian” saged mandhap. Ing antawisipun taun 1861-1865, “angka kematian” tiyang jaler rata-ratanipun 45%, lan ing taun 1869 saged mandhap dados 15%.[2] Lister pikantuk kanugrahan ingkang manéka warni.[2] Panjenenganipun dados pandheganipun "Royal Society", lan dados dhokter pribadi Ratu Inggris. Panjenenganipun tilar donya ing Walmer, Inggris.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Joseph Lister dipunundhuh tanggal 25 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l [Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sajarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]

Pranala njawi[besut | besut sumber]