Johann Anton Wilhelm von Carstenn

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Watu kijing Von Carstenn

Johann Anton Wilhelm von Carstenn-Lichterfelde (lair 12 Dhésèmber 1822 ing Neverstaven, Holstein lan tilar donya 20 Dhésèmber 1896 ing Schöneberg) iku sawijining sodagar, pangusaha lan désainer kutha kang asalé saka Jerman.

Babad slira[besut | besut sumber]

Ing taun 1854 Carstenn olèh pérangan priyayi saka Tanah Karaton ing Wandsbek cedhak Hamburg. Banjur tlatah iki diowahi dadi sawijining perumahan vila ing Marienthal. Banjur ing taun 1855 dhèwèké olèh tanah priyayi Tralau kang wis dipisah saka peternakan Neverstaven, tanah kalairané didol sataun sawisé iku.

Ing taun 1865, Carstenn tuku tanah amba ing cedhak kutha Berlin saka bathi olèhé ngedol tanahé ing Wandsbek. Tanah ing Berlin kang dituku iku Lichterfelde, Giesensdorf, Wilmersdorf lan Friedenau kanggo nggawé komplèks vila kang amba. Kanggo rong komplèks vila pungkasan iki, dhèwèké ngrancang lan nrapaké apa kang diarani Carstenn-Figur, ya iku sawijining tata cara pangaturan dalan lan lapangan sajeroning kutha.

Ing taun 1871, dhèwèké ngibahaké tanah marang kaum militèr Prusia kang saambané 20 hèktar saka komplèks perumahan vilané kanggo yasa tangsi lan barak amarga déné kurange panggonan kudu metu saka kutha Berlin.

Mawa ngéné Carstenn ngarepaké supaya perumahan vila ing sakidul-kuloné Berlin dadi saya nyengsemaké. Mliginé tlatah Lichterfelde kulon bisa kembang dadi perumahan favorit para priyayi upsir militèr Prusia.

Déné kawajiban finansial marang nagara Prusia lan pembanguna saha hibahé marang Prusia (tangsi militèr), Carstenn dadi mlarat sanadyan perumahan vilané iku suksès. Carstenn panggah gadhah sesebutan priyayiné 'von Carsten-Lichterfelde' kang diparingi Kaisar Wilhem I lan uga pènsiun nganti tilar donyané. Dadi Carstenn duwé pangasilan tetep nganti tilaré. Ing taun 1896, Carstenn tilar donya ing sawijning griya sakit jiwa ing sawijining tlatah kang saiki diarani Berlin-Schöneberg.

Sanadyan perumahané ing Friedenau lan Wilmersdorf wis ora dilestarèkaké manèh lan saiki akèh diadegi omah-omah séwan, perumahané ing Lichterfelde-West isih lestari nganti sepréné lan bisa dituwèni. Manten vilané ing Taman Kastil Lichterfelde (alamat: Hindenburgdamm 28) saiki diarani Kastil Carstenn lan dienggo kanggo kaperlon lan acara kabudayan.

Panghargyan[besut | besut sumber]

  • Ing taun 1873 Carstenn pinaringan sesebutan lan dadi priyayi
  • Saka taun 1872 nganti 1874 dalan Charlottenburger Straße ing „Gründerviertel“ saka Berlin-Weißensee nganggo jenengé.[1]
  • Carstenn disarèkaké ing sawijining pasaréané Gréja Injili Paulus ing Lichterfelde (dalan Hindenburgdamm 101) cedhak manten vilané.
  • Ing Lichterfelde ana dalan kang diarani Carstennstraße (1899[2]) lan uga ana Grundschule Carstenn (sekolah Carsten) (papané ing Bezirk Steglitz, nganti tekan dasawarsa 1980-an). Saliyané iku, dhèwèké uga olèh sawijining prasasti ing manten vilané.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  • Rolf Lieberknecht, Karl-Heinz Metzger u. a.: Von der Wilhelmsaue zur Carstenn-Figur. 120 Jahre Stadtentwicklung in Wilmersdorf. Bezirksamt Wilmersdorf von Berlin, Berlin 1987
  • Hermann Ebling, Evelyn Weissberg: Friedenau erzählt: Geschichten aus einem Berliner Vorort – 1871 bis 1914, edition Friedenauer Brücke, Berlin 2007. ISBN 978-3-9811242-1-7

Sumber artikel[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]