Jirek

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Wiwitan Jirek yaiku wiwitan salah sewijie sing enten teng Jawi. Jirek / jirek emprit (Baccaurta jamanica)''. Sanese enten malih jirek (Baccaurea racemosa), jirek/jirek prit / jirek wolu (Simlocos fasciculata). Penamian jirek teng daerah sanese uga enten kados teng Sunda lan Minang enten penamian jirek. Jirek (Baccaurta jamanica),

Wiwitan jirek (Baccaurta jamanica) termasuk wiwitan ingkang alit paling duwur 10 m. Jirek iku urip teng dataran ikang paling duwur saking 800 m dpl.Kabare kajenge bagus kangge bahan pahatan atanapi ukiran (kerajinan tangan). Teng Sumatera sering didadosaken bahan kangge damel grio wiwitan jirek warna kajenge kuning kecoklatan.

Wiwitan jirek (Baccaurea racemosa) tandurane luwih gede setitik sareng bundere rata rata 25 - 70 cm lan duwure iku dugi 15-25 m.

Wiwitan jirek awale cukul teng tanah jawi lan Sumatera lan selajenge enten sing ngembangna, wiwitan jirek iku kajenge bagus kangge bahan bangunan lan pendamelan perahu.

Wiwitan jirek (Simlocos fasciculata) tandurane cilik bundere kira kira 20 cm. Tinggine sampe 15 m, wiwitan niku tersebar teng jawi dugi dataran sing duwur kirang langkung 1500 m dpl.

Aran-aran desa[besut | besut sumber]

Teng jawi kajenge jarang dienggo, nangin teng daerah sanese didadoske bahan pendamelan perkakas umah atanipun dapur, kados ukiran patung lan peralatan sing cilik liane.

Jeneng Desa sing teng Jawa Timur / Jawa Tengah. Tengah / DIY sing ngangge aran jirek yaiku :

  1. Jirek Mas Cermee Bondowoso
  2. Kalijirek Kebumen Kebumen[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.