Jirek

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Wiwitan Jirek yaiku salah sawijiné wit-witan sing enten teng Jawi. Jirek/jirek emprit (Baccaurta jamanica).Sanèsé ènten malih jirek (Baccaurea racemosa), jirek/jirek prit/jirek wolu (Simlocos fasciculata). Penamian jirek teng daerah sanesé uga ènten kados teng Sunda lan Minang ènen penamian jirek, yaiku Baccaurta jamanica,

Wiwitan jirek (Baccaurta jamanica) kalebu wiwitan ingkang alit paling duwur 10 m. Jirek iku urip teng dataran ikang paling dhuwur saking 800 mdpl. Kabaré kajengé apik kanggé bahan pahatan atanapi ukiran (kerajinan tangan). Teng Sumatera asring didadosaken bahan kanggé damel griya. Wiwitan jirek warna kajengé kuning kecoklatan.

Wiwitan jirek (Baccaurea racemosa) tandurané luwih gedhé setitik sareng bunderé rata rata 25-70 cm lan dhuwuré iku dugi 15-25 m.

Wiwitan jirek awale cukul teng tanah jawi lan Sumatera lan selajengé enten sing ngembangna, wiwitan jirek iku kajengé saé kanggé bahan bangunan lan pendamelan perahu.

Wiwitan jirek (Simlocos fasciculata) tandurane cilik bundere kira kira 20 cm. Tinggine sampe 15 m, wiwitan niku tersebar teng Jawi dugi dataran sing duwur kirang langkung 1500 mdpl.[1]

Aran-aran désa[besut | besut sumber]

Teng Jawi kajengé jarang dienggo, nanging teng dhaerah sanèsé didadosaké bahan pendamelan perkakas umah atanipun dapur, kados ukiran patung lan peralatan sing cilik liyané.

Jeneng Desa sing teng Jawa Wétan/Jawa Tengah/DIY sing nganggé aran jirek yaiku:

  1. Jirek Mas, Cerme, Bondowoso
  2. Kalijirek, Kebumen, Kebumen

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.