Jinising paragraf

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Paragraf ya iku péranganing pira-pira wacana kang ngamot siji pikiran pokok/utama lan bisa dibarengi karo tembung-tembung panerang [1]. jinising paragraf miturut panggoné kalimat utama kapérang dadi 4, ya iku:

  1. Paragraf deduktif

ya iku paragraf kang tembung intiné ana ing awal utawa ngarep paragraf uga dicethakkè nganggo tembung panerang.

  1. Paragraf induktif: ya iku paragraf kang tembung intiné ana ing pungkasané paragraf.
  2. Paragraf ineratif: ya iku paragraf kan tembung mligi ana ing tengahing paragraf kanthi tersirat
  3. Paragraf deduktif-induktif: ya iku paragraf kang tembung intine ana ing ngarep lan pungkasane paragraf

saliyané iku, paragraf miturut isiné kapérang dadi 5, ya iku: 1. paragraf narasi: paragraf kang nyritakake kaanan kanthi urut padha karo urutan wektune 2. paragraf deskripsi : paragraf kang nyritakake kaanan padha karo kasunyatane. Njlentrehake pérangan-pérangan kanthi jelas apa kang diceritakake 3. paragraf eksposisi 4. paragraf persuasi 5. paragraf argumentasi

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. [1];