Janti

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Janti utawa Jayanti wonten uga kang nyebut Giyanti lan Kelor wana (alas). Janti akéh ditemokaken ning Jawa lan biasa ditandur ning pekarangan, pembates sabin utawa ning kebon yaiku genah lan pupuk ijo. Tanduran kiyen bisa cukul ning lemah sing relatif panas ning dataran esor sampe 800 m dpl. Tanduran Jayanti kepanjing jenis perdu sing nduwéni cabang akéh. Tandurané gelis duwur sampé duwur 2-6 m. pembibitané nggunakaken wijil. Kembang tanduran Jayanti warnané kuning lan kepanjing kembang werna-werni wujud lempeng. Uwohé mirip Kacang sing gantung.

Dikabaraken, hampir ning sekabéhé bagian Tanduran Jayanti olih dimanfaataken kanggo obat-obatan lan panganan ternak. Godongé bisa dijangan lan ngobati TBC karo demam. Dikabaraken olahan kulit kayu lan oyodé bisa uga kanggo ngobati angel nguyuh.

Aran-Arané Désa[besut | besut sumber]

Desa-desa ning Jawa Timur /Jawa Tengah /DIY sing nganggo aran Janti aran Desa yaiku:

  1. Désa Janti Kecamatan Tarik Kabupatén Sidoarjo
  2. Désa Janti Kecamatan Tulangan Kabupatén Sidoarjo
  3. Désa Janati Kecamatan Waru Kabupatén Sidoarjo
  4. Désa Janti Kecamatan Jogoroto Kabupatén Jombang
  5. Désa Janti Kecamatan Mojoagung Kabupatén Jombang
  6. Désa Jantiganggong Kecamatan Perak Kabupatén Jombang
  7. Désa Janti Kecamatan Papar Kabupatén Kediri
  8. Désa Janti Kecamatan Tarokan Kabupatén Kediri
  9. Désa Janti Kecamatan Slahung Kabupatén Ponorogo
  10. Désa Janti Kecamatan Polanharjo Kabupatén Klatén
  11. Désa Jantiharjo Kecamatan Karanganyar Kabupatén Karanganyar[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.