Jangot

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Jangot

Jangot (장옷) ya iku jinis sandhangan jaba kang digunakake déning wanita Korea ing mangsa Dinasti Joseon minangka kerudung kanggo nutupi rai.[1] Jangot padha karo durumagi, jubah njaba hanbok.[1] Nanging bedane, jangot duweni gulon (git) lan pita pangiket (goreum).[1] Gulon jangot wujudé simetris kanthi pucuk kang pungkasane ing tengah dada duweni pita ing sisih kiwa lan engenkang ora ditalèkaké, nanging dicekel déning panganggone.[1] Wanita nggunakaké sandhangan iki kanggo nutupi awake lan mung ngatonake rai.[1] Miturut adat Konfusianisme ing mangsa Dinasti Joseon, wanita dipenging ngatonake raine marang wong lanang asing, dadi dhèwèké mau padha ndelékake rai kanti pirangpirang cara nalika metu saka omah.[1] Umume kang nggunakaké jangot ya iku kaum wanita bangsawan (yangban).[1] Jinis penutup rai liyané kang digunakake ing mangsa iku ya iku sseugaechima utawa kerudung kang mèmper rok (chima).[1][2] Sseugaechima luwih ciyut lan endek dibandingake jangot lan digunakake padha kaya jangot.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i An Illustrated Guide to Korean Culture - 233 traditional key words. Seoul: Hakgojae Publishing Co. 2002. kk. 134–135. ISBN 89-8546-98-1 Priksa gandra |isbn= (pitulung). 
  2. ^ Time Flows, Fashion Changes, KNUtimes. Diundhuh tanggal 9 Juni 2010.