Jangka sorong

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jangka sorong manual
Cara migunakaké jangka sorong

Jangka sorong yaiku alat kanggo ngukur dawa, kandel, jeruné bolongan, lan dimeter jaba sajroné barang kanti batas ketelitian 0.1 mm.[1] Jangka sorong nduwèni 2 rahang, yaiku rahang tetep lan rahang sorong.[1] Ing rahang tetep ana skala utama lan rahang sorong ana skala nonius utawa skala vinier.[1] Skala nonius iki dawané 9mm kang kabagi dadi 10 skala kanti ketelitian 0.1 mm.[1] Asil pangukuran kanti jangka sorong ditentokaké andhedhasar angka ing skala utama (angka pasti) ditambah angka ing skala nonius kang diétung saka 0 nganti garis skala nonius kang mèmpèt karo garis skala utama.[1]

Bagéyan[sunting | sunting sumber]

Bagéyan-bagéyan Jangka Sorong / Caliper yaiku[2] :

  • Untu jaba

Bagian iki fungsiné kanggo ngukur bagéyan salah sijiné barang kanti cara diapit.[2]

  • Untu jero

Bagéyan iki fungsiné kanggo ngukur bagéyan jero salah sijiné barang kanti cara diulur (misalé: blongan pipa).[2]

  • Ngukur kejeruan

Bagéyan iki fungsiné kanggo ngukur salah sijiné bolongan/celah salah sijiné barang kanti cara nancepaké bagéyan pengukur.[2]

  • Ukuran utama

Bagéyan iki fungsiné kanggo maca asil pangukuran sajroning satuan cm kanggo vèrsi kang analog.[2]

  • Ukuran sekundèr

Pada karo ukuran utama anaging kanti satuan inch.[2]

  • Patokan maca skala utama

Fungsiné minangka patokan maca skala kanti satuan cm.[2]

  • Patokan maca skala sekunder (inch)

Fungsiné minangka patokan maca skala kanti satuan inch.[2]

  • Kanggo mandekaké utawa nglancaraké gèsèran pangukuran.[2]

Minangka alat ukur, mestiné alat iki nduwèni kecenderungan obah saka skala sak mestiné.[2] Sahingga penting dilakokaké kalibrasi sahingga asil pangukuran kang dilakokaké kanti jangka sorong tetep akurat.[2]

Cara Kerjané[sunting | sunting sumber]

  • Ngukur Diamèter Jaba Barang

Cara ngukur diamèter, amba utawa kekandelan barang: Putera pengunci ing arah kiwa, bukak rahang, lebokaké batang ing rahang ngisor jangka sorong, gèsèr rahang supaya rahang pas ing barang kasebut, putar kunci ing arah tengen.

  • Ngukur Diamèter Jero Barang

Cara ngukur diamèter bagéan jero salah sijiné pipa utawa tabung: Putera pengunci ing arah kiwa, lebokaké rahang duwur marang jero barang kasebut, gèsèr supaya rahang pas ing barang, puter pengunci marang arah tengen.

  • Ngukur Jeruné Barang

Cara ngukur jeruné barang: Putera pengunci ngiwa, bukak rahang sorong nganti pucuk lancip ngemèk pojok ngisor tabung, puter pengunci nengen.[2]

Conto Cara Kerjané[sunting | sunting sumber]

Ing ngisor iki conto cara kerjané jangka sorong, wondéné barang kang dicoba yaiku spidol.[3]

  1. Delenga posisi angka nol ing skala nonius marang skala utama.[3]
  2. Golèka garis skala nonius kang dèmpèt karo skala utama.[3]
  3. Ukura dawa spidol kanti migunakaké jangka sorong.[3]
  4. Banjur, ukur uga diameter bolongan spidol.[3]
  5. Banjur, jeruné bolongan spidol.[3]
  6. Lan itung uga diamètér.[3]
  7. Balèni latihan kasebut nganti kaping 5 supaya mikolèh katelitian.[3]

Catetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e [1], Kaunduh 8/10/12.
  2. ^ a b c d e f g h i j k l [2], Kaunduh 19/10/12.
  3. ^ a b c d e f g h [3], Kaunduh 18/10/12.


Jenis[sunting | sunting sumber]

Delenga uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jangka_sorong&oldid=851547"