Jangka sorong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jangka sorong manual
Cara migunakaké jangka sorong

Jangka sorong ya iku piranti kanggo ngukur dawa, kandel, jeruné bolongan, lan dimeter jaba sajroné barang kanti batas ketelitian 0.1 mm.[1] Jangka sorong nduwèni 2 rahang, ya iku rahang tetep lan rahang sorong.[1] Ing rahang tetep ana skala utama lan rahang sorong ana skala nonius utawa skala vinier.[1] Skala nonius iki dawané 9mm kang kabagi dadi 10 skala kanti ketelitian 0.1 mm.[1] Asil pangukuran kanti jangka sorong ditentokaké andhedhasar angka ing skala utama (angka pasti) ditambah angka ing skala nonius kang diétung saka 0 nganti garis skala nonius kang mèmpèt karo garis skala utama.[1]

Bagéyan[besut | besut sumber]

Bagéyan-bagéyan Jangka Sorong / Caliper ya iku[2] :

  • Untu jaba

Bagian iki fungsiné kanggo ngukur bagéyan salah sijiné barang kanti cara diapit.[3]

  • Untu jero

Bagéyan iki fungsiné kanggo ngukur bagéyan jero salah sijiné barang kanti cara diulur (misalé: blongan pipa).[3]

  • Ngukur kejeruan

Bagéyan iki fungsiné kanggo ngukur salah sijiné bolongan/celah salah sijiné barang kanti cara nancepaké bagéyan pengukur.[3]

  • Ukuran utama

Bagéyan iki fungsiné kanggo maca asil pangukuran sajroning satuan cm kanggo vèrsi kang analog.[3]

  • Ukuran sekundèr

Pada karo ukuran utama anaging kanti satuan inch.[3]

  • Patokan maca skala utama

Fungsiné minangka patokan maca skala kanti satuan cm.[3]

  • Patokan maca skala sekunder (inch)

Fungsiné minangka patokan maca skala kanti satuan inch.[3]

  • Kanggo mandekaké utawa nglancaraké gèsèran pangukuran.[3]

Minangka alat ukur, mestiné alat iki nduwèni kecenderungan obah saka skala sak mestiné.[3] Sahingga penting dilakokaké kalibrasi sahingga asil pangukuran kang dilakokaké kanti jangka sorong tetep akurat.[3]

Cara kerjané[besut | besut sumber]

  • Ngukur Diamèter Jaba Barang

Cara ngukur diamèter, amba utawa kekandelan barang: Putera pengunci ing arah kiwa, bukak rahang, lebokaké batang ing rahang ngisor jangka sorong, gèsèr rahang supaya rahang pas ing barang kasebut, putar kunci ing arah tengen.

  • Ngukur Diamèter Jero Barang

Cara ngukur diamèter bagéan jero salah sijiné pipa utawa tabung: Putera pengunci ing arah kiwa, lebokaké rahang duwur marang jero barang kasebut, gèsèr supaya rahang pas ing barang, puter pengunci marang arah tengen.

  • Ngukur Jeruné Barang

Cara ngukur jeruné barang: Putera pengunci ngiwa, bukak rahang sorong nganti pucuk lancip ngemèk pojok ngisor tabung, puter pengunci nengen.[3]

Conto cara kerjané[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki conto cara kerjané jangka sorong, wondéné barang kang dicoba ya iku spidol.[3]

  1. Delenga posisi angka nol ing skala nonius marang skala utama.[3]
  2. Golèka garis skala nonius kang dèmpèt karo skala utama.[3]
  3. Ukura dawa spidol kanti migunakaké jangka sorong.[3]
  4. Banjur, ukur uga diameter bolongan spidol.[3]
  5. Banjur, jeruné bolongan spidol.[3]
  6. Lan itung uga diamètér.[3]
  7. Balèni latihan kasebut nganti kaping 5 supaya mikolèh katelitian.[3]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e [1], Kaunduh 8/10/12.
  2. ^ [2], Kaunduh 19/10/12.
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s [3], Kaunduh 18/10/12.

Jinis[besut | besut sumber]

Delenga uga[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jangka_sorong&oldid=1104913"