James Clerk Maxwell

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Disambig.svg
James Clerk Maxwell
James Clerk Maxwell (1831–1879)
James Clerk Maxwell (1831–1879)
Miyos (1831-06-13)13 Juni 1831
Edinburgh, Scotlandia, Britania Agung
Tilar donya 5 Novèmber 1879(1879-11-05) (umur 48)
Cambridge, Inggris, Britania Agung
Kabangsan Britania Agung
Suku bangsa Scotlandia
Bidhang Fisika lan matématika
Lembaga Marischal College, Aberdeen, Britania Agung
King's College London, Britania Agung
Universitas Cambridge, Britania Agung
Lulusan saking Universitas Edinburgh, Britania Agung
Universitas Cambridge, Britania Agung
Academic advisors William Hopkins
Notable students George Chrystal
Kaahlian Maxwell's equations
Maxwell distribution
Maxwell's demon
Maxwell's discs
Maxwell speed distribution
Maxwell's theorem
Maxwell material
Generalized Maxwell Model
Displacement current
Notable awards Smith's Prize (1854)
Adams Prize (1857)
Rumford Medal (1860)
Agama Evangelical anti-positivist
Tapak asma
James Clerk Maxwell's signature

James Clerk Maxwell (Edinburgh, 13 Juni 1831-Cambridge, 5 November 1879) punika fisikawan Skotlandia ingkang kaping sepindhah nyerat kukum magnetisme lan kalistrikan salebetipun rumus matematis. Ing taun 1864, panjenenganipun mbuktèkaken bilih gelombang elektromagnetik punika gabungan saking osilasi medan listrik lan magnetik. Maxwell pikantuk bilih cahya punika salah satunggiling wangun radhiyasi elektromagnetik. Panjenenganipun ugi mbikak pamahaman ngenani obahipun gas, kanthi nedahaken bilih laju molekul-molekul ing salebetipun gas gumantung dhumateng suhunipun piyambak-piyambak.

Pranala njawi[besut | besut sumber]