James Clerk Maxwell

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Eponim ékan

James Clerk Maxwell
James Clerk Maxwell.png
James Clerk Maxwell (1831–1879)
Lair (1831-06-13)13 Juni 1831
Edinburgh, Scotlandia, Britania Agung
Pati 5 Novèmber 1879(1879-11-05) (umur 48)
Cambridge, Inggris, Britania Agung
Bangsa Britania Agung
Alma mater Universitas Edinburgh, Britania Agung
Universitas Cambridge, Britania Agung
Kondhang ing Maxwell's equations
Maxwell distribution
Maxwell's demon
Maxwell's discs
Maxwell speed distribution
Maxwell's theorem
Maxwell material
Generalized Maxwell Model
Displacement current
Wong tuwa(s) Masalah Lua ing package.lua larik 80: module 'Modul:TableTools' not found.
Bebungah Smith's Prize (1854)
Adams Prize (1857)
Rumford Medal (1860)
Karièr ngèlmiah
Babagan Fisika lan matématika
Institutions Marischal College, Aberdeen, Britania Agung
King's College London, Britania Agung
Universitas Cambridge, Britania Agung
Juru pamrayoga William Hopkins
Mahasiswa wigati George Chrystal
Tandha tangan
Maxwell sig.jpg

James Clerk Maxwell (Edinburgh, 13 Juni 1831-Cambridge, 5 November 1879) punika fisikawan Sekotlan ingkang kaping sepindhah nyerat kukum magnetisme lan kalistrikan salebetipun rumus matematis. Ing taun 1864, panjenenganipun mbuktèkaken bilih gelombang elektromagnetik punika gabungan saking osilasi medan listrik lan magnetik. Maxwell pikantuk bilih cahya punika salah satunggiling wangun radhiyasi elektromagnetik. Panjenenganipun ugi mbikak pamahaman ngenani obahipun gas, kanthi nedahaken bilih laju molekul-molekul ing salebetipun gas gumantung dhumateng suhunipun piyambak-piyambak.

Pranala njawi[besut | besut sumber]