James Clerk Maxwell

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
James Clerk Maxwell
James Clerk Maxwell (1831–1879)
James Clerk Maxwell (1831–1879)
Miyos 13 Juni 1831
Edinburgh, Scotlandia, Britania Raya
Tilar donya 5 November 1879 (umur 48)
Cambridge, Inggris, Britania Raya
Kabangsan Britania Raya
Suku bangsa Scotlandia
Bidhang Fisika lan matématika
Lembaga Marischal College, Aberdeen, Britania Raya
King's College London, Britania Raya
Universitas Cambridge, Britania Raya
Lulusan saking Universitas Edinburgh, Britania Raya
Universitas Cambridge, Britania Raya
Academic advisors William Hopkins
Notable students George Chrystal
Kaahlian Maxwell's equations
Maxwell distribution
Maxwell's demon
Maxwell's discs
Maxwell speed distribution
Maxwell's theorem
Maxwell material
Generalized Maxwell Model
Displacement current
Notable awards Smith's Prize (1854)
Adams Prize (1857)
Rumford Medal (1860)
Agama Evangelical anti-positivist
Tapak asma
James Clerk Maxwell's signature

James Clerk Maxwell (Edinburgh, 13 Juni 1831-Cambridge, 5 November 1879) punika fisikawan Skotlandia ingkang kaping sepindhah nyerat hukum magnetisme lan kalistrikan salebetipun rumus matematis. Ing taun 1864, panjenenganipun mbuktèkaken bilih gelombang elektromagnetik punika gabungan saking osilasi medan listrik lan magnetik. Maxwell pikantuk bilih cahya punika salah satunggiling wangun radiasi elektromagnetik. Panjenenganipun ugi mbikak pamahaman ngenani obahipun gas, kanthi nedahaken bilih laju molekul-molekul ing salebetipun gas gumantung dhumateng suhunipun piyambak-piyambak.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]