Jali

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jali
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida
Ordo: Poales
Kulawarga: Poaceae
Marga: Coix
Jinis: C. lacryma-jobi
Jeneng binomial
Coix lacryma-jobi
L.

Jali (Coix lacryma-jobi L.), iku jinis tanduran wiji-wijinan (serealia) tropika saka suku padi-padian utawa Poaceae|Poacea (Gramineae). Asale saka Asia Wetan lan Malaya nanging saiki wis kasebar ing sakabehing panggonan ing donya. Pirang-pirang varietas duwéni wiji kang bisa dipangan lan bisa dadi sumber karbohidrat lan obat|obat. Bulir kang mateng kabungkus struktur kang atos, wujude oval lan awarna putih|putih.

Jeneng Liya[besut | besut sumber]

Kandhungan lan Mupangate[besut | besut sumber]

Ana rong varietas kang biyasa ditandur, ya iku Coix lacryma-jobi var. lacryma-jobi kang duwéni cangkang (pseudokarpium) atos awarna putih, wujude oval, lan dienggo minangka manik-manik. Coix lacryma-jobi var. ma-yuen dipangan wong lan uga dadi bageyan saka tradhisi pangobatan Tiongkok.

Wiji jali duwéni kandhungan kimia asam amino, coixol, coixenolide, lan coicin. Dene oyode duwéni kandhungan kimia coixol, asam palmitat, asam srearat, betha lan gama-sitosterol, potasium khlorida, glukosa, asam amino, tajin, phytin, lan vitamin B1. Oyod jali duwéni rasa legi lan tawar minangka antiradhang lan peluruh kemih. Wijine uga duwéni rasa legi|legi lan tawar|tawar minangka antiradhang, peluruh kemih, lan penyerapan. Oyod jali bisa dienggo obar rematik, aboh, infeksi lan batu saluran kemih, keputian, abses paru, lan lara kuning utawa hepatitis. Wijine bisa kanggo obar lara rematik kaya lara otot, lara balung, encok|encok, radhang usus, lan tumor|tumor saluran pencernaan. Ibu-ibu kang lagi ngandhut ora éntuk konsumsi ramuan saka jali amarga bisa ngindhuksi|ngindhuksi persalinan.[2]

Sanajan saiki jali nyaris ora tau dikonsumsi, tanduran iki tetep dikenal wong, kaya ing tembang gambang kromong "Jali-jali". Ing perdagangan internasional|internasional Jali dikenal minangka Chinese pearl wheat (gandum mutiara Cina), Sanajan tanduran iki luwih cedhak kerabatane karo jagung tinimbang karo gandum.

Cathetan Sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ (en)www.plantnames.unimelb.edu.au Jali
  2. ^ (id)Wijayakusuma, Hembing. 2006. Resep Alami dari Pakar Herbal Atasi Asam Urat dan Rematik ala Hembing. Jakarta: Puspa Swara. ISBN 979-24-4807-1

Pranala Jaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jali&oldid=1082833"