Iwak Bilih

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Iwak Bilih (Mystacoleucus padangensis) iku sajinising iwak banyu tawa sing èndemik ing Tlaga Singkarak lan kali-kali saindhengé, Sumatra Kulon. Iwak iki cilik-cilik lan maksimal gedhéné dadi 11 mm. Iwak Bilih isih karabaté Iwak Wader sing luwih akèh sumebar.

Kagunan[besut | besut sumber]

Iwak bilih iku kalebu iwak konsumis sing wigati, minimal kanthi lokal ing tlatah asalé ya iku Sumatra Kulon. Iwak iki bisa nguwasani andil prodhuksi iwak ing Telaga Singkarak nganti 73,8% ing taun 2003 sing gunggungé nganti 352,3 ton. Nanging sajatiné prodhuksi iki wis anjlog kanthi drastis yèn dibandhingaké ing taun 1998 sing gedhéné ana 736,46 ton. Olèhé anjlog iki wis diramal sadurungé.

Padatané iwak bilih diolah mawa digaringaké lan diasinaké dadi bisa awèt suwé.

Iwak iki naté dadi komoditas èkspor lan didol menyang nagara tetangga Malaysia lan Singapura. Nanging émané wis tau mèh cures déné olèhé golèk iwak iki ora sadar lingkungan urip.

Pranala njaba[besut | besut sumber]