Isaias Afewerki

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Isaias Afewerki
Isaias Afwerki in 2002.jpg
Présidhèn Eritrea kapisan
Lungguh
24 Mèi 1993 – saiki
Kagantèni sedang menjabat
Rerincèn priangga
Lair (1946-02-02) Fèbruari 2, 1946 (umur 71)
Asmara, Central Region
Parté pulitik FRDK
Sisihan Saba Haile
Tandha tangan

Isaias Afewerki (Ge'ez: ኢሳይያስ ኣፈወርቂ) (lair 2 Fèbruari 1946; umur 71 taun) iku pejabat pisanan PrésidhènEritrea nganti tekan saiki.[1][2] Isaias Afewerki dilairkan ana ing kulawarga Eritrea kang misuwur ya iku saka wong tuwa kang kebangsawanane Hamasien.[1] Dhèwèké ya iku ponakan saka Dejazmatch Solomon, kang dadi administratur provinsi Wollo kanggo Putra Mahkota Ethiopia Asfaw Wossen.[1] Isaias ya iku anggota saka salah sisji kulawarga Eritrea kang duwé prabawa ana ing jaman pamaréntahan Kaisar Haile Selassie saka Ethiopia.[1] Dhèwèké dadi mahasiswa teknik ana ing Addis Ababa (kutha krajan Ethiopia), nanging metu kanggo gabung karo wadyabala perjuangan kemerdekaan Eritrea nalika pertengahan 1960-an sawisé fédherasi Eritrea karo Ethiopia dibubarake.[1] Dhèwèké aktif ana ing Front Pembebasan Eritrea (FPE) nalika taun 1966, banjur nalika taun 1987 dadi sekretaris jenderal Front Pembebasan Rakyat Eritrea (FPRE), kang wiwitane cabang saka FPE, nanging nalika iku dadi kelompok perlawanan kang dominan ana ing Eritrea.[2] Isaias Afewerki diakoni dadi perancang strategi kang ana ing pungkasane dimungkinake FPRE ngalahake lan mbusak FPE dadi obahan pembebasan kang utama ing Eritrea, sawetara nalika iku kang pada ningkatake efektivitas kelompoke kanggo nglawan wadyabala-wadyabala Kaisar Haile Selassie lan rezim Derg Ethiopia.[1] Bareng karo Meles Zenawi saka Front Pembebasan Rakyat Tigrea, dhèwèké nganakake aliansi kang padha nguntugake kang pungkasane bisa ngawa kekaron obahan mau meyang Addis Ababa kang tujuwane kanggo nggulingake rezim Derg nalika taun 1991 lan bisa merdeka mawa referendum taun 1993.[2] Sawisé kemerdekaan Eritrea taun 1993, dhèwèké dadi présidhèn kang pisanan, ana ing ngisore FPRE kang wis ditata manèh, lan saki jenenge dadi Front Rakyat kanggo Dhémokrasi lan Keadilan.[1] Nanging persahabatane kang ndhisik akrab karo pamaréntah Ethiopia saiki ilang kang ndadèkaké pertikaian wates lan ékonomi kang maleh dadi perang wewatesan kang dawa karo Ethiopia nalika 1998 - 2000.[1] Konflik senjata karo Ethiopia iki njalari matine warga kang cacahé punjul 70.000 wong saka pihak kekaron lan bisa mandeg sawisé penandatanganan Persetujuan Algiers nalika 12 Dhésèmber 2000.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]