Inul Daratista

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Inul Daratista
Inul Daratista
Latar wuri
Jeneng lair Ainur Rokhimah
Lair Pasuruan, Jawa Wétan,Indonésia
Pakaryan penyanyi, aktris
Taun aktif 2000-saiki
Pasangan Adam Suseno
Anak Yusuf Ivander Damares

Inul Daratista ya iku artis dhangdhut kang kondhang saka goyang ngebore.[1] Inul lair ana ing Pasuruan,Jawa Wétan tanggal 21 Januari 1979 kanthi nama asli Ainur Rokhimah.[2] Bapaké Inul ya iku Abdullah Aman lan Ibune ya iku Rufia.[2] Inul salah sawijining artis dangdut kang mlebu nominasi Penyanyi dhangdhut wanita tersohor ing ajang ADP-TPI 2005.[3] Goyang ngebore Inul ngundhang akèh banget kontroversi.[3] Salah sawijining pihak kang nentang goyang ngebore Inul ya iku H.Rhoma Irama si ratu Dhangdhut.[3] Kala biyèn,Inul ora bisa nuntasake pendhidhikan SMA amarga katerbatasan biaya.[4] Mula Inul nyoba ngadu nasib ing Jakarta dadi penyanyi dhangdhut kanggo nyukupi kabutuhan uripé dhèwèké lan kaluwargane.[4] Saiki,saliyané dadi penyanyi Inul uga dadi enterpreunership sukses kanthi usaha karaoke kang diarani Inul Vista.[4] ing taun 2011 kala wingi, Inul ngrilis lagu single pop kang esih ana aksen dhangdhute.[5] Ing lagu pop iki, Inul uga tetep nunjukake goyang ngebor kang wis dadi ciri khase.[5]

Karier[besut | besut sumber]

Inul Daratista miwiti karier panggung minangka penyanyi dangdut liwat acara-acara rakyat ing laladan Pasuruan, Jawa Wétan. Tanpa diweruhi, aksi panggungé direkam vidéo. Vidéo iki banjur disebar sajeroning format VCD menyang ngendi-endi. Bab iki sing nyurung jeneng Inul dadi misuwur. Seiring karo jejuluk "Ratu Ngebor", Inul wiwit tampil ing akèh panggonan lan jadwal manggungé dadi padhet. Sawetara stasiun télévisi uga rebutan nampilaké Inul.

Saliyané niti karir ing donya nembang, Inul uga duwé bisnis karaoké, Inul Vizta. Bisnisé sing duwé sawatara cabang iki tau kena masalah. Andar Situmorang nggugat amarga dianggep nglanggar hak cipta. Nanging ing wiwitan sasi Juni 2009, kasusé dimenangaké déning PN Jakarta Pusat.

Kauripan pribadi[besut | besut sumber]

Pernikahan sing dilakoni Inul bebarengan karo bojoné, Adam Suseno sajeroning 13 taun durung pinaringan putra. Nanging mimpi iku pungkasané mawujud ing taun 2009. Liwat program bayi tabung, Inul kasil nglairaké putra pisanan ing sasi 19 Mèi 2009 tabuh 21.29 kanthi caesar. Bayi pisanan iki diwènèi jeneng Yusuf Ivander Damares.

Album[besut | besut sumber]

  • Goyang Inul
  • Separuh Nafas
  • Mau Dong
  • Rasain Lho

Filmografi[besut | besut sumber]

Sinetron[besut | besut sumber]

  • Kenapa Harus Inul?
  • Gara-Gara Inul
  • Hikayah (Eps.Susuk Pemikat Si Penari Jaipong)
  • Hikayah {Eps.Penyanyi Dangdut Banting Setir Jadi Pembantu}

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]