Hukum Segregasi mendel

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Alel/gen dominan dan resesif pada orang tuwa (1, P), anak (2, F1) dan cucu (3, F2) menurut Mendel

Hukum péwarisan Mèndèl inggih punika sipat ing organismé ingkang jabarakén déning Gregor Johann Mendel ing pakaryan nyoba ngenai persilangan tanduran. Hukum punika kapèrang saking kalih pérangan:

  1. Hukum Pamisahan Segregation saking mendel, ugi dipuntepang dados Hukum kawiwitan Mendel, lan
  2. Hukum Berpasangan kanthi bébas Independent assortment saking Mendel, ugi dipuntepang dados hukum kaping kalih Mendel.

Hukum segregasi bébas nyataakén manawi ing pembentukan gamèt, kaping kalih gèn ingkang kagolong kelompok pasangan alela punika badhé misahakén pramila sabén-sabén gamèt angsal satunggal gèn saking alelipun. Secara garis ageng, hukum punika nyakup tiga pokok:

  1. Gèn gadhah wujud-béntuk alternatif ingkang ngatur variasi ing karakter. Inggih punika konsèp nganggo alel.
  2. Saben individu mbeta sepasang gen, satunggal saking sepuhipun lanang lan satunggal saking sepuhipun wadon.
  3. Manawi pasangan punika kalih alel ingkang bènten, alel dominan badhé terekspresiaken. Alel resesif ingkang boten terekspresiaken, ajeg lan badhé dipunwarisaken ing gamet ingkang sampun kabentuk.

Hukum kalih Mendel punika nyataaken manawi kalih individu gadhah kalih pasangan utawi langkung sipat, mila dipunandhapaken sepasang sipat kanthi bébas, boten gumantung ing pasangan sipat sanèsipun. Manawi nganggé tembung sanès, alel kaliyan gen sipat ingkang bènten boten saling ngaruhi. Sapunika jlentrehake manawi gen nemtokaken e.g. nduwur taneman kaliyan warni sekar taneman, boten ngaruhi sanèsipun.[1]

Hukum Pamisahan Mendel[besut | besut sumber]

Perbandingan antara B (warna coklat), b (warna merah), S (buntut pendek), dan s (buntut panjang) pada génerasi F2

Individu murni gadhah kalih alel ingkang sami homozigot, alel dominan dipunparingi simbol huruf ageng manawi alel resesif huruf alit Genotip inggih punika komposisi faktor keturunan (boten katingal kanthi fisik). Fenotip inggih punika sipat ingkang katingal ing keturunan. Ing hibrida utawi polihibrida kelakon prinsip Pasangan kanthi bébas. Ratio Fenotip (F2) Hibrida normal nurunaken Mendel Monohibrida 3:1 (hukum dominasi penuh) n=1, jumlah gamet =2, dihibrida 9:3:3:1 n=2, jumlah Ganet =8 Polihibrida (3:1) n n=n, jumlah gamet =2n(n)= jinis sipat bènten Hibridanipun. Intermediat 1:2:1 sipat sami dominan, percobaan ing kembang Antirrhinum majus. Perkawinan antawis F2 kaliyan salah satunggaling indukipun. Saha perkawinan antawis F2 kaliyan induk utawi individu ingkang homozigot resesif nyimpen semu hukum mendel, sajatosipun taksih ngekuti hukum mendel, alel interaksi. Dipuntepang pinten-pinten bentuk, Ratio fenotip F2, interaksi pasangan alela ing varitas pitik, 9:3:3:12 polimeri Nielson-Echle ing varitas gandum 15:1 polimeri ing manungsa tuladhané peristiwa pigmentasi kulit, Kriptomeri ing taneman Pukul empat Mirabilis jalapa percobaan ing linaria maroccana 12:3:15. Koepistasis ing Lathyrusodoratus 9:7 (Lathyrus odoratus=varitas ercis ingkang biji legi) Polimeri inggih punika pembastaran heterozigot ing kathah sipat bènten ingkang madak piyambak-piyambak ananging ngaruhi pérangan ingkang sami saking organisme. Kriptomeri inggih punika pembasteran heterozigot kaliyan wontene sipat ingkang sembunyi Kriptos ingkang dipunaruhi déning kahanan, ing kembang Linaria maroccana inggih punika pH taya sel. Epistasis inggih punika faktor bekta sipat ingkang nutup tukule sipat ingkang sanès utawi sipat dominan Hipostasis inggih punika faktor ingkang katutup déning faktor sanès. Atavisme inggih punika sipat ingkang hipostasis ing turunanipun seat tukul malih Reappearence.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Hukum segregasi Mendwl (dipununduh Tanggal 29 oktober 2012)
  2. ^ Hukum Pewarisan Mendel (dipununduh Tanggal 29 Oktober 2012)