Horison (kalawarta)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Horison (majalah))
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Horison 1966.

Horison ya iku kalawarta nasional Indonésia sing mligi macak irah-irahan sastra Indonésia.[1] Kalawarta iki sepisanan babar ing sasi Juli 1966 ana Jakarta.[1] Kalawarta iki didhegaké Mochtar Lubis, P. K. Ojong, Zaini, Arief Budiman, lan Taufiq Ismail.[1] Pangrembakan sastra Indonesia bisa didheleng lumantar kalawarta iki.[1] Kawit sasi November 1996, Horison nambahi panggon apresiasi sastra kanggo siswa SMU, Madrasah Aliyah, lan Pesantren, kang dijenengi Kakilangit.[1][2] Saliyané kuwi, kawit taun 1999, Horison uga nampilaké lembaran Mastera saben telu (3) sasi kang ngemot karya sastra saka telu (3) nagara ASEAN.[2]

Ing taun-taun purwané, kalawarta iki isih akèh ngemot karya sastra kang sinambungan karo kaanan pulitik wektu kuwi, kaya ta sajak-sajak demonstran lan karya-karya kang nentang zalimé kakuwasan otoritèr Orde Lawas.[3] Nanging, lebar kuwi, thukul panganggit anyar kang akèh ing antarané asal saka perguruan tinggi, saéngga corak tulisan luwih angarah ing niyat panganyar.[3] Nganti taun 1974-1975, Horison kebak karo karya avant garde kang digarap Sutardji Calzoum Bachri, Putu Wijaya, Danarto, Ikranegara, Sides Sudyarto.[3] Lebar kuwi, saya sethithik wong-wong kuwi metu, saèngga saya santer isu mrosoté mutu kalawarta kuwi.[3]

Tahun 1966-1975, kalawarta iki ngalami jaman emas, amarga dadi siji-sijiné kalawarta sastra kang duwé wibawa.[3] Angger karangan diemot ing kalawarta iki, kaya-kaya banjur diaku sastrawan.[3] Kanthi cara mangkono, Horison sajatiné nampung thukulé générasi anyar angkatan sastra. Nanging, ing taun 1980-an, kalawarta iki wis ditinggal para penganggit iku.[3] Horison dadi fénoména anyar sastra Indonesia, amarga bisa urip nganti saiki lan isih nudhuhaké daya kanggo urip luwih suwé manèh.[3] Kalawarta kaya ngono lumrahé mung mampu urip siji (1) tekané papat (4) taun.[3]

Kalawarti Horison wiwit mandheg terbit awujud cithak tanggal 26 Juli 2016.[4][5] Ganti rupa dadi kalawarti jroring (online).[4] Miturut Taufiq Ismail, béaya penerbitan cithak gedhé banget, uga maklumaké pangalihé cithak dadi jroring ora mung kedadèn ana Indonesia, nanging ana saindenging donya.[4]

Horison Online wis disiapaké kawit 2010 déning akadhemisi sastra Melayu, Amin Sweeney.[4][5] Pemimpin rédhaksiné saiki ya iku Sastri Sunarti.[4]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. a b c d e Dr. Dendy Sugono, ed. (2003). Ensiklopedia Sastra Indonesia Modern. Bandung: Remaja Rosdakarya Offset. k. 131-133. ISBN 979-692-283-5. 
  2. a b "Majalah Horison". Dijupuk 22 March 2016. 
  3. a b c d e f g h i "Horison". Dijupuk 12 March 2016. 
  4. a b c d e Ismail, Mustafa (27 July 2016). "Majalah Sastra Horison Beralih ke Online". Tempo.co. Dijupuk 12 August 2016. 
  5. a b Risqi, Hasanul (26 July 2016). "Majalah Sastra Horison Mulai Berhenti Naik Cetak". Republika.co.id. Dijupuk 12 August 2016. 


Pranala njaba[besut | besut sumber]