Hoplites

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Hoplites inggih punika prajurit-penduduk ing nagara kota-nagara kota Yunani Kuno. Hoplites gadahi mupangat utaminipun dados penombak lan bèrtèmpur ing formasi phalanx. Tèmbung "hoplite" (basa Yunani: ὁπλίτης hoplitēs; plural: ὁπλίται hoplitai) asalipun saking "hoplon" (ὅπλον, plural hopla ὅπλα), sèjenis pèrisai ingkang dipunginaakèn dèning para prajurit Yunani Kino,[1] menawi tembung "hopla" sagèd ugi gadahi makna senjata ingkang dipunbèta utawi bahkan keseluruhan perlèngkapan tempur. Ing pangrembagan saklajèngipun, istilah Hoplites mrujuk ing infantri ingkang rasukan pèrang, kaucal saking persenjataan utawi ètnisipun.

Tiyang hoplites inggih punika warga nagara merdeka. Nagara boten nyepaaken kajengkepan militer pramila punika biasanipun kedhah damel utawi sade utawi madosi rasukan zirah lan senjatanipun piyambakipun. Ing pinten-pinten nagara-kota, para warganipun nampi pelatihan dasar militer lan betugas ing pasukan tempur ngantos periode katamtu. Punika dipunharepken kangge derek serta ing kampanye militer punika dipunbetahaken. Penduduk Lakedaimon (Sparta) misuhur amargi pelatihan tempur punika ingkang ndawa lan kehebatan militer punika. Sawetara ing Athena, tiyangnipun dipunbebasaken saking kewajiban militer menawi sampun yuswa 60 taun. Saksampune penaklukan Makedonia ing abad ke-4 SM, hoplites alon-alon dipuntinggalaken lan dipungantos déning phalangites. Katah tokoh, seniman, penyair, dan filsuf ingkang misuhur sampun dados bertempur dados hoplites.[2][3]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Diodoros Sikolos, 15.44.3 "hoi [men] proteron apo tôn aspidôn hoplitai kaloumenoi tote [de] apo tês peltês peltastai metônomasthêsan"
  2. ^ Sokrates dados hoplites: Plato, Symposium 219e-221b.
  3. ^ Epikuros dados hoplites: Diogenes Laertius, Lives of Eminent Philosophers, Book X.

Pranala Njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hoplites&oldid=995659"