Hoplites

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Hoplites inggih punika prajurit-penduduk ing nagara kutha-nagara kutha Yunani Kuno. Hoplites gadhah mupangat mliginipun dados penombak lan bèrtèmpur ing formasi phalanx. Tèmbung "hoplite" (basa Yunani: ὁπλίτης hoplitēs; plural: ὁπλίται hoplitai) asalipun saking "hoplon" (ὅπλον, plural hopla ὅπλα), sèjenis pèrisai ingkang dipunginaakèn déning para prajurit Yunani Kino,[1] manawi tembung "hopla" saged ugi gadhah makna senjata ingkang dipunbèta utawi bahkan keseluruhan perlèngkapan tempur. Ing pangrembagan saklajèngipun, istilah Hoplites mrujuk ing infantri ingkang rasukan pèrang, kaucal saking persenjataan utawi ètnisipun.

Tiyang hoplites inggih punika warga nagara merdeka. Nagara boten nyepaaken kajengkepan militèr pramila punika limrahipun kedah damel utawi sade utawi madosi rasukan zirah lan senjatanipun piyambakipun. Ing pinten-pinten nagara-kutha, para warganipun nampi pelatihan dhasar militèr lan betugas ing wadyabala tempur ngantos periode katamtu. Punika dipunharepken kanggé derek sarta ing kampanye militèr punika dipunbetahaken. Penduduk Lakedaimon (Sparta) misuwur amargi pelatihan tempur punika ingkang ndawa lan kehebatan militèr punika. Sawetara ing Athena, tiyangnipun dipunbebasaken saking kewajiban militèr manawi sampun yuswa 60 taun. Saksampune penaklukan Makedonia ing abad kaping 4 SM, hoplites alon-alon dipuntilar lan dipun-gantos déning phalangites. Kathah tokoh, seniman, penyair, dan filsuf ingkang misuwur sampun dados bertempur dados hoplites.[2][3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Diodoros Sikolos, 15.44.3 "hoi [men] proteron apo tôn aspidôn hoplitai kaloumenoi tote [de] apo tês peltês peltastai metônomasthêsan"
  2. ^ Sokrates dados hoplites: Plato, Symposium 219e-221b.
  3. ^ Epikuros dados hoplites: Diogenes Laertius, Lives of Eminent Philosophers, Book X.

Pranala njaba[besut | besut sumber]