Holodomor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Holodomor (ing basa Ukraina: Голодомор;[lower-alpha 1][1]) ya iku prastawa panumpesan lan kaluwèn gedhèn-gedhèn nalikané taun 1932-1933 ing Ukraina-Sovyèt kang matèni wong Ukraina cacahé yutanan. Prastawa iki uga dikenal minangka Terror-Famine lan Famine-Genocide in Ukraina,[2][3][4] lan kadhang kala uga dijuluki Great Famine[5] utawa The Ukrainian Genocide of 1932–33.[6] Nailka Holodomor, yutanan padunung Ukraina, sing akèh-akèhé minangka golongan ètnis saka Ukraina, mati amarga kaluwèn.[7] Wiwit taun 2006, Holodomor diakoni déning Ukraina[8] lan 15 nagara liyané minangka prastawa panumpesan (génosidha) kang dilakokaé déning pamaréntah Sovyèt.[9]

Udakara 25.000 padunung désa mati saben dina utawa itungané 1,000 wong saben jam utawa 17 wong saben menit. Umur rata-rata padunung Ukraina ing taun 1933 iku 7,3 taun kanggo wong lanang lan 10,9 taun kanggo wong wadon, lan itungané ing bocah-bocah, siji saka saben telung wong mati.

Acara iki padha gedhéné kaya prastawa "Holocaust" sing dilakokaké déning Adolf Hitler marang wong Yahudi ing Jerman.

Korban Holodomor ing dalan menyang kutha Ukraina Kharkiv, 1932

Para ahli sajarah saka Uni Sovyèt ngumpetaké kabèh bukti sing nuduhaké culikané nagara tirai wesi iku nalika njajah lan ngontrol Ukraina. Nanging ahli sajarah saka Inggris Robert Conquest ing bukuné " Harvest of Sorrow " njelasake acara kanthi jelas.

Siyasat kang digunakaké[besut | besut sumber]

Ing taun 1932, pamaréntah Uni Sovyèt netepaké dendha kanthi cara ngrampas gandum lan panganan liyané saka désa kang ora saguh ngebaki gunggung pangumpulan séréal lan prodhuk tetanèn kang kanthi sengaja ditetepaké dhuwur banget. Bisnis ritel dilarang ing wilayah padésan, nyebabaké petani ora bisa tuku roti kang dadi panganan utamané wong-wong ing kono. Pamaréntah netepaké sistem daftar ireng kang nyegah pangadolan samubarang kaya ta lenga tanah, korèk api lan barang liyane menyang wewengkon pertanian lan indhividhu minangka ukuman amarga ora bisa ngrampungaké pangiriman séréal kang nunggak.

Korban keluwen saka kutha Kharkiv tahun 1933.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Jones, Adam (2010). Genocide: A Comprehensive Introduction. Taylor & Francis. k. 194. ISBN 978-0-415-48618-7. 
  2. Davies 2006, k. 145.
  3. Baumeister 1999, k. 179.
  4. Sternberg & Sternberg 2008, k. 67.
  5. Boriak, Hennadii. Sources for the Study of the "Great Famine" in Ukraine (Cambridge, Massachusetts 2009)
  6. "Ukrainian Genocide of 1932–1933". Ukrainian Genocide Famine Foundation – USA, Inc. Diarsip saka asliné ing 24 November 2016. Dijupuk 22 November 2016. 
  7. "The famine of 1932–33". Encyclopædia Britannica online. Diarsip saka asliné ing 23 November 2015. Dijupuk 2 November 2015. The Great Famine (Holodomor) of 1932–33 – a man-made demographic catastrophe unprecedented in peacetime. Of the estimated six to eight million people who died in the Soviet Union, about four to five million were Ukrainians ... Its deliberate nature is underscored by the fact that no physical basis for famine existed in Ukraine ... Soviet authorities set requisition quotas for Ukraine at an impossibly high level. Brigades of special agents were dispatched to Ukraine to assist in procurement, and homes were routinely searched and foodstuffs confiscated ... The rural population was left with insufficient food to feed itself. 
  8. ЗАКОН УКРАЇНИ: Про Голодомор 1932–1933 років в Україні [LAW OF UKRAINE: About the Holodomor of 1932–1933 in Ukraine]. rada.gov.ua (ing basa Ukraina). 28 November 2006. Diarsip saka asliné ing 3 May 2015. Dijupuk 6 May 2015. 
  9. "International Recognition of the Holodomor". Holodomor Education. Diarsip saka asliné ing 31 December 2015. Dijupuk 26 December 2015. 


Masalah sitiran: Tenger <ref> ana tumrap golongan aran "lower-alpha", nanging tenger <references group="lower-alpha"/> sing magepokan ora ana, utawa </ref> panutup ora ana