Hillary Clinton

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Hillary Rodham Clinton
Hillary Rodham Clinton
Jabatan: Menteri Jaban rangkah, AS ka-67.
Partai pulitik: Dhémokrat
Mangsa jabatan: Januari 2001–saiki
Didhisiki déning: Daniel Patrick Moynihan
Diterusaké déning: isih mengku kalungguhan
Lair: 27 Oktober 1947
Chicago, Illinois
Pasangan: Bill Clinton

Hillary Rodham Clinton (lair Hillary Diane Rodham ing 27 Oktober 1947) iku senator junior Amérika Sarékat saka praja New York, sawijining kalungguhan kang diwengku wiwit tanggal 3 Januari 2001. Hliiary krama karo Bill Clinton, Présidhèn Amérika Sarékat ka-42 lan Ibu Nagara Amérika Sarékat sajeroning loro mangsa kalungguhan (1993 - 2001). Sadurungé, Hillary iku dadi pengacara.

Hillary Clinton minangka mantan Ibu Nagara pisanan kang menangaké pamilihan umum kanggo sawijining kalungguhan ing AS. Tanggal 20 Januari 2007 Hillary resmi mèlu Pamilihan umum présidhèn Amérika Sarékat 2008.[1]

Masa anom lan pendhidhikan[besut | besut sumber]

Hillary Rodham dilairaké ing Chicago, Illinois, lan tuwuh diwasa sajeroning kulawarga Methodist ing Park Ridge, Illinois. Bapaké, Hugh Ellsworth Rodham, panganut konservatif, iku èksekutif ing indhustri tekstil, lan ibuné, Dorothy Emma Howell Rodham, minangka ibu rumah tangga. Hillary duwé sadulur lanang cacahé loro, ya iku Hugh lan Tony.

Sajarah pamilihan umum[besut | besut sumber]

Kampanye kanggo Senat AS, 2000[besut | besut sumber]

  • Hillary Rodham Clinton (D), 55,27% / 3.747.310
  • Rick Lazio (R), 43,01% / 2.915.730

Kampanye kanggo Senat AS, 2006[besut | besut sumber]

  • Hillary Rodham Clinton (D), 67,00% / 3.008.428
  • John Spencer (R), 31,01% / 1.392.189

Pencalonan minangka présidhèn 2008[besut | besut sumber]

Tanggal 20 Januari 2007, Hillary Clinton mbiwara pambentukan komite penjajakan kanggo pencalonané minangka Présidhèn AS, mung sawetara dina sawisé Senator Barack Obama (D-Illinois) mbiwara rencana kang padha.

Clinton kampanye ing Augsburg College ing Minneapolis, Minnesota.

Ing pamungutan swara pisanan taun 2008, Hillary ana ing urutan katelu kanthi 29.45 persèn selèksi wakil praja ing tanggal 3 Januari, 2008 Iowa Democratic caucus déné Obama 37.58 percent lan Edwards 29.75 percsèn.[2] Obama unggul ing poling nasional jronin sawetara dina kanthi pamilih poling mrèdhiksi kamenangané, ing pamilihan pisanan ing Parté Dhémokrat New Hampshire.[3][4] Sanadyan mangkono, Clinton pungkasané bisa olèh kamenangan[5] ing tanggal January 8,[6] ngalahaké Obama kanthi 39 persèn nganti 37 persèn.[7] Panjelasan bab iki werna-werna nanging kerep munjer marang sikapé sing simpatik, mligi déning para wanita, nalika nétrané mbrebes mili nalika njawab pitakonan para pamilih sedina sadurungé pamilihan.[6][8] The nature of the contest fractured in the next few days, when several remarks by Bill Clinton[9][10] lan sikap kaibuan liyané,[10][11] sarta komentar bab Martin Luther King, Jr. lan Lyndon B. Johnson.

Obama sabanjuré menang ing sawelas kaukus lan pamilihan pisanan (primary), kerep kanthi béda kang nyolok, lan menangaké kabèh swara wakil.[12][13][14]

Ing final putaran pisanan ya iku tanggal 3 Juni, 2008, Obama olèh cukup wakil (delegate) supaya bisa dadi calon dadi (presumptive nominee).[15] Sabanjuré, sajeroning pidhato ing sangarepé para pendhukung ing tanggal 7 Juni, Clinton kanthi formal mbiwara mungkasi kampanyené, mènèhaké panyengkuyung swarané marang Obama kanthi pocapan: "Cara nerusaké perjuangan kita kanggo nggayuh tujuan saiki ya iku ngerahaké tenaga, apa waé sing bisa diayahi kanggo mbiyantu supaya Barrack Obama bisa kapilih."[16]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Analysis: Clinton enters historic race
  2. ^ "Iowa Democratic Party Caucus Results". Iowa Democratic Party. Dijupuk 2008-01-23. 
  3. ^ Meyer, Dick (2008-01-08). "Analysis: Mrs. Comeback Kid & Obama's Wave". CBS News. Dijupuk 2008-01-08. 
  4. ^ "New Hampshire Democratic Primary". RealClearPolitics. 2008-01-08. Dijupuk 2008-01-09. 
  5. ^ Whitesides, John (2008-01-09). "Clinton scores surprise win in New Hampshire". Reuters. Dijupuk 2008-01-09. 
  6. ^ a b "Clinton's stunning victory". Chicago Tribune. 2008-01-08. Diarsip saka sing asli ing 2008-01-12. Dijupuk 2008-01-08. 
  7. ^ "Official Results". Associated Press. 2008-01-10. Dijupuk 2008-01-13. 
  8. ^ Decker, Cathleen; Barabak, Mark Z (2008-01-10). "Clinton had voters' sympathy — and a message they liked". Los Angeles Times. Dijupuk 2008-01-14. 
  9. ^ Hulse, Carl; Healy, Patrick (2008-01-11). "Bill Clinton Tries to Tamp Down ‘Fairy-Tale’ Remark About Obama". The New York Times. Dijupuk 2008-01-28. 
  10. ^ a b Ververs, Vaughn (2008-01-26). "Analysis: Bill Clinton's Lost Legacy". CBS News. Dijupuk 2008-01-28. 
  11. ^ Levs, Josh (2008-01-14). "Drugs, race raised in Clinton-Obama fight". CNN. Dijupuk 2008-04-27. 
  12. ^ Adams, Glenn (2008-02-11). "Obama defeats Clinton in Maine caucuses". ABC News. Dijupuk 2008-04-24. 
  13. ^ Broder, John M.; Sussman, Dalia (2008-02-13). "Obama and McCain Sweep 3 Primaries". The New York Times. Dijupuk 2008-02-14. 
  14. ^ "Obama, McCain extend winning streaks". CNN. 2008-02-20. Dijupuk 2008-02-20. 
  15. ^ "Obama: I will be the Democratic nominee". CNN. 2008-06-03. Dijupuk 2008-06-03. 
  16. ^ "Clinton ends historic bid, endorses Obama". Associated Press for MSNBC. 2008-06-07. Dijupuk 2008-06-07. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Pranala resmi[besut | besut sumber]

Pranala ora resmi[besut | besut sumber]

Kampanye kanggo Senat[besut | besut sumber]

Kamungkinan pencalonan minangka présidhèn[besut | besut sumber]